KONOVA MATEMATIKA ČINILA SE NEDOSTIŽNOM: Već 15 dana broj NOVOBOLELIH je ispod 5 odsto, a evo kada ćemo BITI NA NULI!
Foto: printscreen RTS

10. nedelja borbe sa koronom

KONOVA MATEMATIKA ČINILA SE NEDOSTIŽNOM: Već 15 dana broj NOVOBOLELIH je ispod 5 odsto, a evo kada ćemo BITI NA NULI!

Društvo -

Otkada je pre skoro tri nedelje dr Predrag Kon, član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa, najavio da će restriktivne mere početi da se popuštaju kada broj novoobolelih u danu u odnosu na broj testiranih bude barem nedelju dana ispod pet odsto, svi su sa velikom pažnjom počeli da prate rezultate, opadanje ovog koeficijenta, a računica je čak popularno nazvana "Konova matematika".

Iako se u tom trenutku kada su ove brojke oscilirale između sedam i čak 15 odsto, ovaj cilj činio kao teško dostižan, danas možemo da se pohvalimo da smo već punih 15 dana ispod tih toliko željenih pet odsto. Pa čak i da smo sada sve bliži - nuli!

Prema današnjim rezultatima, koeficijent novozaraženih u odnosu na broj testiranih je prvi put ispod jedan odsto ili tačno 0,98%! Ovo je već sedmi uzastopni dan da smo ispod dva odsto, a pre današnjeg rekorda najbolji rezultat smo zabeležili 7. maja kada smo imali koeficijent od 1,03 - samo 57 novoobolelih na 5.521 testiranu osobu.

- Kada koeficijent padne ispod jedan, to je momenat kada ću da kažem da i stariji mogu da koriste gradski prevoz uz zaštitnu opremu - rekao je pre par dana konferenciji za štampu dr Predrag Kon.

Srbija je pri kraju desete nedelje epidemije.

- U 11. i 12. očekujemo sporadične slučajeve. Ispod 0,5% se govori o sporadičnosti i ona može dugo da se održava. U junu može da se očekuje da se koronavirus ugasi. Da budemo na nuli - dodao je Kon.

Podsetimo, prema pravilima zdravstvene službe, epidemija se zvanično odjavljuje kada 28 dana za redom ne budemo imali nijedan novi registrovani slučaj oboljevanja.

Kurir.rs/Blic

Foto printscreen RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track