Najnovije vesti

SRAMOTA NA STAROM GRADU! SRUŠILI ZID MUZEJA JOVANA CVIJIĆA: Marko Bastać im dao dozvolu za gradnju!
Foto: Tamara Trajković, Beta/Miloš Miškov, arhiva

Usred Beograda

SRAMOTA NA STAROM GRADU! SRUŠILI ZID MUZEJA JOVANA CVIJIĆA: Marko Bastać im dao dozvolu za gradnju!

Beograd

Neviđeno: Umesto da investitor obnovi objekat pored kuće čuvenog naučnika, koja je pod zaštitom države, porušio je zajednički zid s muzejom i ošteti pomoćni objekat legata, a dozvolu za gradnju mu je dala opština Stari grad

Memorijalni muzej Jovana Cvijića u srcu Beograda, u opštini Stari grad, ugrožen je nezakonitom gradnjom investitora sa susedne parcele, koji je bespravno porušio zajedničke zidove i oštetio pomoćne objekte rodne kuće jednog od najvećih srpskih naučnika.

Umesto da investitor „Kopitareva bašta d. o. o.“ obnovi fasadu i sanira krov na objektu u Ulici Jelene Ćetković 3 kao što je trebalo, on je bespravno nadogradio jednospratnicu, porušio zajednički zid s muzejom, a pomoćni objekat Cvijićevog legata teško oštetio. Sve ovo se odigravalo tokom vanrednog stanja u državi i nakon što je investitoru već naređeno da zaustavi gradnju.

Između ove dve zgrade  je srušen zid muzeja... Renovinarni objekat (levo) i Muzej Jovana Cvijića (desno)
Između ove dve zgrade je srušen zid muzeja... Renovinarni objekat (levo) i Muzej Jovana Cvijića (desno)foto: Tamara Trajković

Vanredno stanje

Građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda ustanovio je 11. oktobra 2019. da se radovi izvode po rešenju koje je izdalo Odeljenje za građevinske poslove opštine Stari grad i kojim se „Kopitarevoj bašti“ odobrava sanacija i investiciono održavanje uličnog prizemnog objekta.

- Međutim, kontrolnim inspekcijskim nadzorom ustanovljeno je da je u toku gradnje odstupljeno od izdatog odobrenja, te je doneto rešenje kojim se naređuje investitoru da obustavi radove. Investitor je, očigledno želeći da iskoristi situaciju, nastavio sa izvođenjem radova u toku vanrednog stanja. Po prijavi građana, inspektor je izašao na teren i ustanovio da je nastavljeno s radovima. Doneto je rešenje o zatvaranju gradilišta. U daljem toku postupka sledi rešenje o uklanjanju bespravno izvedenih radova i podnošenju krivične prijave - objasnila je za Kurir sekretarka za inspekcijske poslove Beograda Sonja Božović.

foto: Tamara Trajković

Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, koja je izdala dozvolu za gradnju investitorima i u čijoj se neposrednoj blizini, na svega nekoliko stotina metara, nalaze i sporni objekat i Muzej Jovana Cvijića, kazao je za Kurir da „uvidom u dozvolu ne postoji saglasnost za rušenje“.

- Odgovornost za radove van dozvole je u potpunosti na građevinskoj inspekciji, tako da je apsolutna odgovornost na gradonačelniku Zoranu Radojičiću i gradskim službama - rekao je Bastać u odgovoru porukom.

Bez odgovora

Međutim, Bastać nije okonkretno i direktno dgovorio na naše pitanje kako je moguće da zid bude srušen, a muzej oštećen u neposrednoj blizini zgrade opštine Stari grad, a da to ni on niti iko od službenika opštine nije primetio i da nije reagovao. U firmi „Kopitareva bašta d. o. o.“, koja je navedena kao investitor, ali ni u firmi „Milenijum gradnja PR“, koja je izvođač radova, nismo dobili odgovore na upućena pitanja.

Jelena Medaković

NEČUVENO, NARUŠEN JE CEO AMBIJENT

foto: Vladimir Šporčić

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je juče za Kurir da „najoštrije osuđuje i protestuje protiv ovakvih stvari“: - Glavni objekat muzeja nije oštećen, ali jeste načet pomoćni, dok je zajednički zid u potpunosti srušen. Objekat do nas je nadograđen i poprilično je premašio staru visinu, iako za to nisu postojale dozvole. Izuzetno sam iznenađena što se usred vanrednog stanja odigravala ovakva stvar. Muzej sa unutrašnje strane sad ostaje sa srušenim zidom, a narušen je i ceo ambijent. Ovaj muzej je jedan od naših najznačajnijih i spada u kulturno dobro Srbije.

Kurir.rs/ Jelena Pronić  Foto: Tamara Trajković, Beta/Miloš Miškov, arhiva

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...