OPET NAGLI SKOK OBOLELIH: Čak sto zaraženih od korone, većina su iz Vranja
Foto: Profimedia

Pogoršanje Posle najboljeg dana, skočio broj obolelih

OPET NAGLI SKOK OBOLELIH: Čak sto zaraženih od korone, većina su iz Vranja

Društvo -

Pažnja: U Srbiji je juče registrovano tri puta više zaraženih nego dan ranije, stručnjaci kažu da veliki udeo u tome imaju žarišta u Vranju i Leskovcu

Poslednji dnevni presek stanja pokazuje da smo juče imali 100 novozaraženih od 6.198 testiranih na koronu, što je drastičan porast u odnosu na dan ranije, kada smo imali 34 pozitivna. Sa najboljeg rezultata, od 0,6 odsto pozitivnosti, juče smo skočili za ceo procenat - na 1,61.

foto: Profimedia

Kako Kurir nezvanično saznaje, 39 novoinficiranih je iz Vranja, 11 iz Beograda, dok su ostali brojevi o gradovima jednocifreni. U Leskovcu je devet zaraženih. Problem u Vranju su i dalje dve fabrike, odnono radnici i njihove porodice, koji su inficirani koronavirusom. Istovremeno, u tom gradu je za samo četiri dana registrovano 117 novozaraženih. Od poslednjeg preseka jedna osoba je umrla, pa je ukupan broj preminulih 235.

Ispod dva odsto Prof. dr Žarko Ranković, član niškog kriznog štaba, naveo je za Kurir da stanje nije alarmantno jer je procenat novootkrivenih slučajeva manji od dva odsto, ali i veći od onoga što smo imali prethodnih dana, kada je bio ispod jedan.

- Ali je opominjuće. Situacija na jugu Srbije sigurno da je uticala na ukupne brojeve, ali smo bili i malo nedisciplinovani tokom prethodnih dana. Prošlo je onih desetak dana od ukidanja vanrednog stanja i policijskog časa, pa smo se malo više opustili. Još jednom apelujem na građane Srbije da poštuju sve mere koje je propisao krizni štab. Evo, i ponoviću ih: obavezne su rukavice i maske u zatvorenim prostorima kao što su prodavnice, apoteke, pošte, banke, javni prevoz. Držite distancu od dva metra od druge najbliže osobe. Perite ruke često, ne dodirujte lice, nos, oči i usta, posebno ne ako su vam ruke u rukavicama - opominje prof. dr Ranković i dodaje da ukupna situacija nije loša, ali je neophodno da se čuvaju gerontološki centri jer je virus i te kako aktivan i može da izazove, kao što smo već videli, infekcije.

Leskovac

U "Juri" i dalje nestabilno

Kako je juče saopštio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, od 1.920 testiranih u fabrici "Jura", zaražen je 41 radnik, i to 38 iz Leskovca i tri iz Lebana: - Za ostalih 357 radnika čekaju se rezultati testa. Od prvog potvrđenog slučaja, 6. aprila, u fabrici "Jura" zaraženo je 113 radnika.

Prema njegovim rečima, epidemija još nije gotova, brojke to pokazuju. - Još malo je potrebno da budemo strpljivi.

Epidemija nije gotova

Prema najnovijim podacima, od početka epidemije koronavirusa u samom gradu Leskovcu registrovano je 410, Vlasotincu 111, Lebanu 30, Bojniku 27, a Medveđi četiri slučaja kovida. U Jablaničkom okrugu je ukupno registrovano 582 inficiranih.

Brojke

235 preminulih 2,17 odsto procenat smrtnosti 10.833 obolela dosad 5.067 izlečenih 766 u bolnici 13 na respiratoru 196.881 testiran dosad

U Vranju su, od 321 uzorka koji su prekjuče poslati na analizu, juče pre podne pristigli su rezultati za 90, a među njima je pet pozitivnih. Podsećanja radi, a o čemu je Kurir pisao, u prethodna četiri dana korona je potvrđena kod 82 osobe, od kojih su 55 iz vranjske fabrike nameštaja "Dodić".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track