Najnovije vesti

VIRUS U SRBIJI SVE VIŠE SLABI: Situacija sa koronom na jugu još nesigurna, a evo kada će biti KRAJ EPIDEMIJE
Foto: printscreen

doktori saglasni

VIRUS U SRBIJI SVE VIŠE SLABI: Situacija sa koronom na jugu još nesigurna, a evo kada će biti KRAJ EPIDEMIJE

Društvo

U četvrtak veče u Vranju je održana sednica Kriznog štaba kojom je presedavao ministar Zlatibor Lončar i kojoj su prisustvovali dr Darija Kisić Tepavčević i dr Branislav Tiodorović.

Sednica je bila zatvorena za javnost, a nakon toga predstavnici struke su ocenili da je situacija na području cele zemlje, stabilna sa tendencijom pada učestalosti obolevanja osim na jugu Srbije u Vranju i Leskovcu konkretno gde se situacija ocenjuje kao nesigurna. 

Dr Kistić Tepavčević naglasila je da ovom delu zemlje postoji nešto veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva i to je isključivo na račun širenja infekcije u okviru odrećenih radnih kolektiva i njihovih porodičnih kontakata.

- Ono što treba da se istakne je da je bila brza reakcija i da se brzo prepoznalo grupisanje određenh osoba sa simptomima u okviru ovih kolektiva i da se odmah reagovalo u smislu prestanka rada u tim fabrikama, kao i da su učinjeni svi napori da se zaustavi dalje širenje ovoga virusa – rekla je Kisić Tepavčević.

foto: Printskrin

Ona je rekla da je povećan broj potvrđenih slučajeva pre svega zato što epidemiološki timovi izuzetno vredno rade i pokušavaju da otkriju sve slučajeve bolesti odnosno infekcije tragajući za svakim potencijalnim rezervoarima infekcijama.

- Bitno je istaći da je u ukupnom broju laboratorijskih slučajeva najveći broj osoba koji nemaju nikakve simptome bolesti ili se radi o blagoj kliničkoj manifestaciji što nam indirektno govori da je došlo do slabljenja aktivnosti virusa u našoj populaciji, ali i da mi intezivo tragamo za svim potencijalnim rezervoarima infekcije. Tako da se nadamo da će u narednom periodu i ovde doći do postepenog pada potvrđenih slučajeva i da idemo ka postepenom gašenju epidemije u našoj zemlji – smatra dr Kisić.

foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da će u narednim danima uz intezivan i organizovan rad i epidemiologa i kliničara doći do potpune kontrole situacije.

- Mi ovoga trenutka nemamo teško obolelih ni u jednom ni u drugom gradu. Budemo li imali desetak dana bez novih pozitivnih ili još bolje umrlih moći ćemo da kažemo da smo epidemiju uspešno završili. – rekao je Tiodorović.

Kurir.rs/Novosti

Foto printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...