MNOGI GA PAMTE PO ZLU, ALI SELO BANJANE JE ZADUŽIO: Meštani u kućama na zidu drže sliku Mlađana Dinkića! Evo i zašto
Foto: RINA

verovali ili ne

MNOGI GA PAMTE PO ZLU, ALI SELO BANJANE JE ZADUŽIO: Meštani u kućama na zidu drže sliku Mlađana Dinkića! Evo i zašto

Srbija -

Ljig – Ljiško selo Banjani koje je smešetno između planina Suvobor i Rajac, danas je jedno od najživljih u Srbiji. Ovde je škola puna, a oko stotinu bračnih parova odlučilo je da ostane i radi na dedovini. Meštani kažu da je za takvu sliku zaslužan samo jedan čovek, i to bivši političar – Mlađan Dinkić, nekadašnji ministar u Vladi Srbije.

,,Bili smo bez puta, i samo mi znamo kako smo se mučili. Od našeg zaseoka do Banjana koji su nam najbliža veza sa Beogradom, delilo nas je oko 5,5 kilometara izlokanog i očajnog puta koji smo morali da pređemo sa krompirom , malinima ili drugim proizvodima kako bi se domogli pijace. Niko nas nije ni čuo ni video sve dok se jedne večeri nije pojavio on, a ubrzo zatim stigao je i afalt“, priča za RINU, Srđan Alempijević Didovac, domaćin iz ovog sela.

foto: RINA

Taj put, kako kažu žitelji Banjana, preporodio je selo, a oni koji su imali nameru da odu trbuhom za kruhom u velike gradove, ostali su na seoskim imanjima.

„Ako vam kažem da danas ima 60, a na jesen kreće još 36 mališana u prvi razred, sve vam je jasno. Svi ga ovde i dalje vole i poštuju, mnogo nas je zadužio i često ga pominjemo. Ovde ljudi znaju da cene nekog ko im učini dobro i ne zaboravljaju lako. Njegova slika i dalje stoji u predsoblju moje kuće“, rekao je Srđan.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja