KINESKI LEKARI DOBILI MEDALJE OD MINISTARSTVA ODBRANE: Najviša priznanja za pomoć u vezi sa korona virusom
Foto: Ministarstvo Odbrane

odlikovanja

KINESKI LEKARI DOBILI MEDALJE OD MINISTARSTVA ODBRANE: Najviša priznanja za pomoć u vezi sa korona virusom

Društvo -

Članovima tročlanog lekarskog tima iz Kine koji su od 4. maja pomagali tokom epidemije korona virusa u Srbiji, danas su u Beogradu dodeljene vojne spomen-medalje. Te medalje su najviša ;priznanja koja dodeljuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije (VS). Naredbom ministra odbrane, medalje su u znak priznanja za ostvarenu uspešnu saradnju i doprinos, dodeljene Liu Dajueu i doktorkama Tang Kedjing i Čeng Šoudžen.

Obraćajući se u ime nagradjenih, doktorka Čeng Šoudžen zahvalila je Ministarstvu i navela da su medalje simbol "čeličnog prijateljstva Kine i Srbije".

foto: Ministarstvo Odbrane

"U Srbiji je medicinski tim kineskih stručnjaka prešao više od 20.000 kilometara, obišao Srbiju uzduž i popreko, KOVID-bolnice i brojne ustanove. Uvek smo imali dobro iskustvo, prenosili smo naše iskustvo, posebno iz Vuhana, davali smo predloge, razmenjivali mišljenje u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji", navela je Čeng Šoudžen. Ocenila je da je po rezultatima suzbijanja epidemije, Srbija u "zavidnoj poziciji" ne samo u Evropi već i u svetu i da ona i njene kineske kolege smatraju da će "Srbija postati primer svima u vezi kontrole epidemije i obnove privrede".

Na uručenju medalja ministar odbrane Aleksandar Vulin je istakao da su kineski stručnjaci došli u Srbiju "kada je bilo najpotrebnije, u najtežem trenutku".

foto: Ministarstvo Odbrane

"Vratili ste nam nadu, pokazali da nismo sami i da imamo od koga da učimo. Učili smo od vas kao lekara, ali i od vas kao ljudi, pokazali ste nam šta znači disciplina, upornost i marljivost", rekao je Vulin, prenelo je njegovo ministarstvo.

Rekao je da Srbija neće zaboraviti pomoć Kine tokom epidemije: "Kad god budemo trpeli pritiske i čuli kako je Kina suviše zastupljena, i kako smo joj suviše zahvalni, samo ćemo ih podsetiti na najteže trenutke u kojima smo bili zajedno", naveo je ministar. Ambasadorka Kine, Čen Bo, ocenila je da je tim kineskih medicinskih stručnjaka postao "simbol čeličnog prijateljstva dve zemlje" i dodala da tri člana iz prve grupe u Srbiji rade već 72 dana, a još tri već 28 dana.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track