Dačiću, vreme je da uništiš korupciju!

Sartid prvi na udaru

Dačiću, vreme je da uništiš korupciju!

Društvo -
Savet za borbu protiv korupcije zahteva hitan sastanak s premijerom kako bi mu pomogli sa spornim privatizacijama

BEOGRAD - Sve vam je na tacni.Ponudićemo novoj Vladi svoje usluge, od nje zavisi da li će ih prihvatiti. Imamo izveštaje za sve sporne privatizacije koje pominje EU, a podneli smo i krivične prijave - kaže za Kurir Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije.Na pitanje da li će nov kabinet uspeti da se izbori s korupcijom, ona kaže da je rano za ocene i prognoze i dodaje da sada imamo stranku koja dosad nije bila u vlasti.- Mislim da SNS najviše želi da se dokaže, videćemo. Imamo i dve stranke koje su bile u vladi i ranije, ali ne možete nikada znati ko je dosad sprečavao borbu protiv korupcije. Ipak, sada imamo nešto novo i moramo im dati malo vremena - smatra Vasilićeva.Ona ističe da će Savet tražiti sastanak s premijerom Ivicom Dačićem, kako bi ga upoznali s načinom na koji mogu da pomognu i videli kakva će biti politika Vlade.- Dosta naših krivičnih prijava je u pretkrivičnom postupku, neke već pet do sedam godina, što je neverovatno jer smo dostavili svu dokumentaciju i dokaze - podseća ona.Upitana čime bi Vlada mogla da se pozabavi, ona navodi da su, možda, na prvom mestu sporne privatizacije, o čemu su govorili predstavnici EU. To su 24 privatizacije, kako kaže, koje je analizirao i Savet.- „Sartid“, „Štedionica“, ne bih izdvajala nijedan od tih slučajeva, neka idu redom - dodala je ona.Vasilićeva ističe da ne misli da će slučaj „Štedionice“ biti prvi, već će to biti „Sartid“. Podsetimo, „Sartid“ je prodat „Ju-Es stilu“ za samo 21,3 miliona dolara. U prodaji su učestvovale vlade Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, Trgovinski sud u Beogradu i stečajni sudija.- To je sprega suda, političara i izabranog kupca, školski primer korupcije - navodi Vasilićeva.

Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ispituje se 18 privatizacijaNadležna tužilaštva trenutno ispituju 18 od 24 sporne privatizacije. Kao što je poznato, samo u tri slučaja krivični postupci su u toku - za „C market“, „Azotaru Pančevo“ i „Mobtel“.

Sporni poslovi i privatizacije Sartid, Jugoremedija, Mobtel, C market, ATP Vojvodina*Luka BeogradC marketVečernje novostiNacionalna štedionicaVeterinarski zavod ZemunKeramika KanjižaZastava-elektroTehnohemijaSrbolekŠinvozProsvetaAzotara PančevoNuba investizvoz šećera u EUKoncesija za autoput Horgoš-Požega.*pomenute u rezoluciji Evropskog parlamenta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track