Teodor fon Burg nije najbolji na svetu!
Foto: KURIR

Neko je prećutao istinu

Teodor fon Burg nije najbolji na svetu!

Društvo -
Mladi matematičar, čija je majka Magda izjavljivala kako je njen sin najbolji, na Olimpijadi osvojio tek 4. mesto

BEOGRAD - Ipak nije prvi!Mladi matematičar Teodor fon Burg (19), o kom su srpski mediji danima pisali kao o „najboljem mladom matematičaru svih vremena“ jer ga je njegova majka Magda tako predstavljala, nikada nije osvojio prvo mesto na olimpijadi matematičara!Na 53. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Argentini Teodor fon Burg je osvojio 4. mesto, godinu ranije bio je 14, a najbolji plasman koji je imao bilo je treće mesto, koje je osvojio 2010, saznaje Kurir.- Godinu pre toga bio je 27, a 2008. godine 71. Kada je 2007. dobio bronzanu medalju, osvojio je tek 133. mesto. Zabuna oko njegovog uspeha je nastala jer niko nije objasnio da na ovim takmičenjima zlatne medalje dobija više od desetak takmičara, srebrnu više desetina njih, a bronzanu medalju oko stotinu takmičara. Tako su svi stekli utisak da je Teodor, osvojivši zlato, bio prvi na olimpijskom takmičenju, a zapravo to nikada nije postigao.- On je najbolje plasiran među mladim matematičarima po broju medalja koje je osvojio i njegovi uspesi su stvarno veliki, ali nije najbolji matematičar sveta. Posle ovog takmičenja, on je najbolji među srednjoškolcima - kaže za Kurir direktor matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović.Na pitanje šta misli o komentarima koje je pisala Teodorova majka Magda na Fejsbuku, a u kojima je navela da je njen sin odbranio belu rasu, Ognjanović kaže da je na taj način umanjila sinovljev uspeh.- Neodgovorno je i neprimereno davati takve komentare - rekao je Ognjanović.Kada smo pokušali da čujemo šta Teodor i njegova majka misle o ovakvom načinu rangiranja, Magda je kratko kazala da ništa neće da izjavljuje za Kurir.

Novak je bio prviPodsetimo, Teodorova majka Magda nedavno je pokušala da obezvredi i uspeh najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića. U želji da izdigne svog sina, ona ga je maliciozno upoređivala sa Đokovićem, apelujući na ljude preko Fejsbuka da ne upoređuju „udaranje loptice sa rešavanjem teških zadataka“.

Lisa Zauerman
Lisa Zauerman

Objašnjenje na zahtev čitalaca

Na zahtev čitalaca objavljujemo gde je došlo do zabune o prvom mestu Teodora fon Burga i broju medalja.

Iako Teodor fon Burg nikada nije osvojio prvo mesto na matematičkoj olimpijadi, po broju medalja koje ima, on je najbolji među učesnicima ovog prestižnog takmičenja. Sa šest medalja koje je mladi matematičar dobio, nalazi se na prvom mestu u generalnom plasmanu matematičke olimpijade.

Ona je bolja od Teodora!Nemica Lisa Zauerman (19) po osvojenim medaljama bolja je od Teodora. Ona takođe ima 4 zlatne medalje, ali je prošle godine osvojila prvo mesto na takmičenju.

Lisa Zauerman godina plasman*2007. 932008. 12 2009. 32010. 42011. 1* plasman na Matematičkoj olimpijadi

Teodor fon Burggodina plasman2007. 133. mesto2008. 71. mesto2009. 27. mesto2010. 3. mesto2011. 14. mesto2012. 4. mesto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja