STOP ZLOUPOTREBI DECE: Ne dozvolite da mališani prose
Foto: Profimedia

POSTOJI UPUTSTVO ZA REAGOVANJE

STOP ZLOUPOTREBI DECE: Ne dozvolite da mališani prose

Društvo -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da centri za socijalni rad imaju jasne instrukcije za sprečavanje zloupotrebe ''dece ulice'', ali da je važno da celo društvo bude uključeno u rešavanje problema organizoavnog prosjačenja i drugih oblika zloupotrebe dece.

Đorđević je kazao da je Ministarstvo u maju 2018. godine centrima za socijalni rad izdalo upustvo o reagovanju i postupanju kada je reč o ''deci ulice'' naglasivši da svaka doneta odluka treba da bude na prvom mestu u interesu deteta.

''Tu decu treba skloniti sa ulice, razmotriti u kakvim porodicama žive i da li ima indicija o tome da ih zloupotrebljavaju, da li njihovim porodicama treba pomoći ili decu treba izdvojiti iz porodice i staviti pod starateljstvo'', rekao je Đorđević novinarma posle predstavljanja Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Ministar je kazao da je nekoliko puta lično prijavljivao prosjačenje dece na ulici i dodao da su nadležni uspeli da ih sklone sa ulice, ali da veliki problem predstvaljaju ''dojave'' u tim slučajevima.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je da je organizovano prosjačenje često ''ispod radara'' i dodao da tim problemom ne treba da se bavi samo MUP, već i komunalna policija, pravosuđe, centri za socijalni rad, ali i mediji.

''Građanima treba objasniti da je u pitanju organizovan, lukrativni posao, da ne posmatraju tu decu samo kroz sažaljenja nego da pokušaju da razumeju da se dete nalazi u krugu vrlo lukrativnog posla koji se dugo nalazio pod radarom'', rekao je Pašalić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track