ZA NULTU TOLERANCIJU: Predstavljena Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja
Foto: Shutterstock

Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja

ZA NULTU TOLERANCIJU: Predstavljena Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja

Društvo -

Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja danas je predstavljena Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, a ministar Zoran Đorđević kazao je da Strategija i Akcioni plan treba da dovedu do nulte tolerancije za nasilje nad decom.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kazao je da 21 odsto stanovništva Srbije čine deca i dodao da "ne možemo lagati i reći da nasilje ne postoji".

"Nasilje postoji, ali Vlada će se svakako boriti protiv toga i to ne samo Strategijom i akcionim planom već zajednički svi u društvu moramo da se borimo protiv toga i da iskorenimo takvu stvar", kazao je Đorđević.

foto: Beta/Dragan Gojić

Dodao je da je to obaveza države i društva i zalog za budućnost.

"Ukoliko ne budemo iskorenili nasilje, posledice mogu da budu dugoročne i odraziće se na naše društvo u budućnosti. Nemamo pravo da žmurimo, već čim primetimo bilo koje nasilje, moramo svi da reagujemo i sprečimo da se i dalje dešava", istakao je ministar.

Direktorka UNICEF-a Ređina de Dominićis pozdravila je donošenje Strategije posle sedam godina i navela da je ona važna, jer je uključila sve vidove nasilja, i u porodici, školi, na internetu...te da je dobro što je u taj posao bilo uključeno i civilno društvo.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je da predviđenim donošenjem novih zakona, kao i izmenama i dopunama postojećih, u narednom periodu pospešiće se zaštita dece od nasilja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track