NIS: Očuvana stabilnost na tržištu Srbije uprkos izazovima
Foto: Promo

NIS: Očuvana stabilnost na tržištu Srbije uprkos izazovima

Društvo -

Tokom epidemije novog korona virusa i uprkos krizi na naftnom tržištu, NIS je ispunio oba prioritetna cilja – očuvao je zdravlje zaposlenih i potrošača i obezbedio stabilnost snabdevanja tržišta naftnim derivatima, rekao je Andrej Tučnin, prvi zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Divizije Downstream.

U intervjuu za energetski portal Balkan magazin, Tučnin je kazao da je NIS veliki sistem sa više od 11.000 zaposlenih, te da je organizacija poslovanja u novonastalim okolnostima značajan izazov za kompaniju.

Naši biznis procesi su veoma raznovrsni, intenzivni i obavljaju se širom Srbije, kao i u zemljama Balkana – od istraživanja, proizvodnje i prerade nafte do prodaje derivata potrošačima. Ti procesi ne smeju da se prekinu. Odgovoran odnos prema zdravlju zaposlenih i potrošača omogućio nam je da očuvamo stabilnost na tržištu jer nam je jednako važan prioritet i energetska bezbednost zemlje”, rekao je Tučnin.

Prema njegovim rečima, naftna industrija sada posluje u situaciji bez presedana na svetskom tržištu.

“Reč je o dve vrste udara na naftne kompanije: s jedne strane, cena nafte je drastično pala u odnosu na početak godine. Čak 30 odsto je bio pad tokom samo jednog dana u martu, a istovremeno smo suočeni sa padom potražnje i ogromnim viškovima na tržištu. NIS je deo svetskog tržišta i sasvim očekivano kriza je uticala i na nas. April i maj su bili veoma teški za poslovanje, a sada se saobraćaj polako obnavlja i očekujemo da to ima pozitivan efekat i na naš biznis”, rekao je prvi zamenik generalnog direktora NIS.

foto: Promo

Tučnin je naveo da je u uslovima krize osnovni cilj održanje likvidnosti kompanije, ali da se neće odustati od kapitalnih projekata, te da je NIS u prvom kvartalu tekuće godine investirao čak 7,7 milijardi dinara.

“U ovoj situaciji, kada su negativni trendovi nastavljeni i u drugom kvartalu, moramo da budemo agilni i spremni da se prilagođavamo okruženju. Izradili smo kratkoročne i dugoročne planove i različite scenarije poslovanja. Preduzeli smo odlučne mere i uvereni smo da će one dati rezultat, iako je izvesno da će se kriza reflektovati i na naš učinak u drugom tromesečju”, rekao je on.

Tučnin je naveo da su među strateškim prioritetima NIS-a dalja modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i zemljama regiona.

Prema njegovim rečima, Duboka prerada, kapitalni projekat druge faze modernizacije pančevačke rafinerije, treba da startuje tokom godine.

“Кada startuje ovo postrojenje, naša rafinerija će biti među vodećim evropskim rafinerijama po pokazatelju dubine prerade, 99,2 odsto. Time ćemo dobijati veće količine najvrednijih proizvoda, pre svega dizela. Takođe ćemo započeti domaću proizvodnju naftnog koksa, koji se sada uvozi u Srbiju. Novo postrojenje će nam doneti i brojne ekološke benefite – pre svih prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora. Završetkom ovog projekta Rafinerija u Pančevu biće ispred mnogih u Evropi”, naveo je Tučnin.

foto: Promo

On je dodao da su u Rafineriji takođe prioritet projekti iz oblasti ekologije, energetske efikasnosti i digitalizacije.

Kada je reč o maloprodajnoj mreži NIS-a, Tučnin je podsetio da kompanija upravlja mrežom od preko 400 benzinskih stanica u Srbiji, BiH, Bugarskoj i Rumuniji.

“Prošle godine smo u Srbiji rekonstruisali pet stanica, od kojih su tri stanice od veoma važnog značaja na autoputu, a dve stanice u novom “A” formatu naše kompanije. Ove godine ćemo u julu završiti autoputsku benzinsku stanicu na izlazu iz Novog Sada i rekonstruisati još pet benzinskih stanica. Početkom godine smo otvorili novu stanicu u Koceljevi, a potom su otvorene još dve stanice u Podunavcima i Leskovcu. Do kraja godine planiramo da završimo ukupno šest projekata rekonstrukcije u Srbiji. Reč je o savremenim digitalnim objektima koji uspostavljaju nove standarde u ovoj oblasti i našim potrošačima pružaju unapređeno korisničko iskustvo”, rekao je Tučnin.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja