OD JULA JEFTINIJI PRIKLJUČAK ZA GAS: Umesto 1.500 plaćaćemo 780 evra
Foto: AP/Ilustracija

dobra vest

OD JULA JEFTINIJI PRIKLJUČAK ZA GAS: Umesto 1.500 plaćaćemo 780 evra

Društvo -

Sva domaćinstva u Srbiji koja žele da uvedu gas od 1. jula moći će to da učine po povoljnijim uslovima, jer je "Srbijagas" odlučio da domaćinstvima smanji cenu priključka, uz mogućnost otplate u ratama.

Cena priključka će od 1. jula biti smanjena na 780 evra sa PDV-om i moći će da se otplati na rate tri godine bez kamate, u okviru mesečnog računa. Za priključenje na gas sada se plaća od 1.000 do 1.500 evra.

Stručnjaci ukazuju da veće korišćenje gasa, osim energetske, donosi i ekonomsku, ali i ekološku korist.

foto: Marina Lopičić

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije kaže da je gas najeftinije gorivo i da su uređaji za korišćenje prirodnog gasa tako napravljeni da imaju visok stepen iskorišćenja, pa je samim tim manja i potrošnja.

- U Srbiji se vrlo kasno počelo sa koršćenjem gasa i sada svega oko 300.000 domaćinstava koristi taj energent, što je u odnosu na evropske zemlje jako mali broj - kaže Vuletić i dodaje da je svuda u svetu korišćenje gasa najeftinije za široku potrošnju i da vlada velika zaintersovanost država da se gas što više koristi.

Vuletić kao primer navodi Italiju gde je građanima omogućeno da besplatno dobiju priključak na gas.

Što se tiče gasne mreže, samo šest okruga u Srbiji je potpuno gasifikovano. Očekuje se da će gasovod "Balkanski tok" ubrzati i gasifikaciju zemlje.

(Kurir.rs/R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track