IGOR MILANOVIĆ SA GRČKE GRANICE ZA KURIR: Oko 200 Srba čeka satima na suncu s decom u automobilima
Foto: Privatna arhiva

drama srpskih turista

IGOR MILANOVIĆ SA GRČKE GRANICE ZA KURIR: Oko 200 Srba čeka satima na suncu s decom u automobilima

Društvo -

Više od 200 Srba, koji su danas preko Bugarske krenuli u Grčku, već satima čekaju na graničnom prelazu između te dve zemlje, jer je Vlada Grčke promenila prethodno donetu odluku i zabranila ulazak našim državljanima do 1. jula.

- Kroz Bugarsku smo prošli bez ikakvih problema. Na granični prelaz Kaluta smo došli oko 12 časova. Na grčkoj granici su nam službenici uzeli dokumenta, delovali su malo zbunjeno. Rekli su nam da se pomerimo, a onda je došao šef policijske stanice na graničnom prelazu i pokazao nam neki dokument na grčkom u kojem je pisalo da ne možemo da uđemo u tu zemlju do 1. jula. Bili smo u kompletnom šoku - ispričao je za Kurir Igora Milanović, iz Beograda, koji je na Halkidiki krenuo sa suprugom i svojim devetomesečnim sinom.

foto: Privatna arhiva

- Došao sam sa porodicom u nadi da ćemo letovati. Prevalili smo put, namučili se. Ima nas ovde oko 200. Mnogo porodica sa malom decom, starijih, bolesnih. Potrošili novac, snagu, energiju, a sada stojimo na suncu i znojimo se - rekao je Milanović.

foto: Privatna arhiva

Podsetimo, srpski turisti, ipak neće moći da uđu u Grčku sve do 1. jula.

- Ova odluka objavljena je u grčkom Službenom glasniku i odmah je stupila na snagu. U razgovoru sa srpskim državnim vrhom grčki zvaničnici obećali su da će za nas biti otvorene granice 15. juna. Ovo predstavlja veliko iznenađenje za nas. Videćemo šta će biti dalje - rekao je ranije danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić za Kurir.

Zaštitnik građana Pašalić zamolio za hitnu reakciju

Na osnovu navoda iz medija, zaštitnik građana Zoran Pašalić kontaktirao je sa grupom naših građana koja je zarobljena na grčko-bugarskoj granici, bez nade da će nastaviti putovanje, kako bi se informisao o situaciji u kojoj su našli. Pašalić je potom zamolio kolege ombudsmane u Bugarskoj i Grčkoj i našu ambasadu u Atini, da u skladu sa svojim nadležnostima, hitno reaguju i pomognu ovoj grupi građana, u kojoj se nalaze i roditelji sa bebama.

(Kurir.rs/ R. Kantar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track