PATROLA KURIRA

KURIR U GRČKOJ! PARALIJA SABLASNO PRAZNA! Spremili specijalne toplomere za goste, ali gostiju nigde! KATASTROFA!

Društvo -

Ekspresno Kurirov reporter granicu između Bugarske i Grčke prešao za svega 30 minuta. Grčki domaćini se žale da im je korona okrenula život naopačke

Najčešća reč koju ćete čuti danas u Paraliji je „katastrofa“. I zaista je tako. Meštani su očajni jer od turista, a posebno Srba, nema ni traga ni glasa, pa se s pravom brinu kako će pregurati ovu sezonu.

Kurirov reporter krenuo je put Grčke preko Bugarske na prelaz u sredu uveče, naoružan strpljenjem i rezervama vode i hrane, računajući na višesatno čekanje na granici. Međutim, za razliku od onih koji su krenuli dan ranije i proveli na graničnom prelazu između devet i 12 sati - mi smo prošli za 30 minuta.

Traženo nam je samo da kažemo gde idemo, s tačnom adresom, i da ostavimo broj telefona, koji je granični policajac uneo na nekakvu listu, a potom nam vratio nam pasoše. Nikome nije rađen nikakav test, pa ni onaj na koronu.

foto: Vesna Sinko

Restorani pusti

Paralija deluje pomalo sablasno prazna jer u njoj skoro da i nema turista. Gotovo je nestvarno da se ne čuje srpski jezik. Većina radnji je zatvorena, rade prehrambene prodavnice i restorani, koji su pusti i bez gostiju. Cene su nepromenjene, mada mnogi ugostiteljski objekti nisu ni istakli menije i cenovnike, jer nemaju kome. Ni cene u supermarketima nisu promenjene. U ovom mestu juče nismo videli ni vozilo s registarskim oznakama bilo kog grada u Srbiji, što je bilo nezamislivo decenijama unazad, sve do pojave globalne epidemije koronavirusa. Meštanka Angela zabrinuto kaže da ne zna kako će izgurati ove godine, jer uopšte nema gostiju.

- Korona nam je okrenula život naopačke. Država nam je uvela rigorozne mere, moramo gostima ujutro i uveče da merimo temperaturu i da alarmiramo vlasti ako je povišena - priča Angela, koja je vlasnica apartmana i studija.

foto: Printscreen

Specijalni toplomeri

Prema njenim rečima, u tim trenucima gazde moraju da budu pod punom „ratnom spremom“ - sa zaštitnim odelima, vizirima, maskama, rukavicama.

- Morali smo svi da nabavimo specijalne toplomere, koji koštaju 60 evra, plus da svakodnevno detaljno dezinfikujemo prostor specijalnim sredstvima, i tako unedogled - jada se Angela. Ukoliko ne poštuju mere, kazne su do 5.000 evra.

Mere opreza: Ležaljke razmaknute, u prodavnicu s maskom

Reporterka Kurira juče se uverila u Paraliji da su zbog korone uvedene mere opreza na javnim mestima. Na plažama, koje su nekad bile krcate gostima, povećan je razmak između ležaljki, pa obala, zbog manjka turista, izgleda zaista sablasno. U prodavnice i vozila javnog prevoza, taksi ili autobus, dozvoljen je ulazak samo sa zaštitnom maskom.

foto: Printscreen

Ambasador Spasojević: Iz Bugarske može da se uđe na tri prelaza

- Državljani Srbije mogu kopnenim putem da uđu u Grčku na tri granična prelaza na grčko-bugarskoj granici, među kojima je i prelaz Promahoras, na koji srpski državljani već ulaze od večeri 15. juna, kaže ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević.

On je juče rekao da je za ulazak srpskih državljana otvoren i atinski aerodrom, a da još nisu planirani letovi za aerodrom u Solunu.

Kurir / Vesna Sinko

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track