apsolutno efikasno

DOKTORKA DARIJA OBJASNILA: Evo koje maske TREBA da nosimo, smanjuje se mogućnost zaraze ispod 1 odsto

Društvo -

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je koliko je nošenje maski važno za sprečavanje prenošenja virusa.

- U razgovoru dve osobe, ukoliko obe nose maske, verovatnoća za prenošenje infekcije ispod jedan odsto, a ako ne nose - i do 70 odsto - rekla je doktorka.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne - verovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obe nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osetljiva osoba - verovatnoća je manja od jedan odsto.

- To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih meseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spasava od infekcije - objasnila je Kisić Tepavčević.

- To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primenjuju i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku - dodala je Kisić Tepavčević posle sastanka Kriznog štaba.

Podsetimo, od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track