OPASNO! Danas od 6 ujutru obavezno nošenje maski! I mladi mogu teško da obole od korone!
Foto: Shutterstock

SLEDE NOVČANE KAZNE

OPASNO! Danas od 6 ujutru obavezno nošenje maski! I mladi mogu teško da obole od korone!

Društvo -

Od danas u Beogradu obavezno nošenje maski u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima, a ako se ova odluka kriznog štaba ne bude poštovala, nakon nedelju dana uvešće se i novčane sankcije

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom od danas je u Beogradu obavezno nošenje maski, bez izuzetka, u svim zatvorenim prostorima, tj. autobusima, kafićima, tržnim centrima, poštama, salonima lepote, teretanama, odlučeno je juče na sednici kriznog štaba, uz najavu da će oni koji ove mere krše biti sankcionisani.

Kontrola

U protekla 24 sata u Srbiji je na kovid 19 testirano 7.150 osoba, od kojih je njih 242 bilo pozitivno, preminule su četiri osobe, a na respiratoru je 36.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da u narednih sedam dana neće biti kazni za nepoštovanje odluka kriznog štaba o obaveznom nošenju maski, ali će se poštovanje te mere kontrolisati. Međutim, kako saznaje Kurir, ukoliko mere zaštite ne budu široko prihvaćene i poštovane, razmatra se i opcija kažnjavanja građana. Prema članu 77 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, oni koji ne poštuju propisane mere zaštite, što je i nošenje maski, rizikuju da plate kaznu od 20.000 pa sve do 150.000 dinara.

- Tokom prvih sedam dana neće biti kažnjavanja, već samo upozoravanja, a to će kontrolisati sve gradske inspekcije. U roku od 48 sati izaći ćemo sa odlukom u vezi sa okupljanjima na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Odlučeno je i da cela bolnica „Dragiša Mišović” ponovo postane kovid centar, a Opšta bolnica u Pančevu biće nam od pomoć u slučaju da se poveća broj zaraženih - rekao je Lončar.

Lako se prenosi

Članica kriznog štaba i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je za Kurir da su ove mere donete jer je najveći broj novozaraženih boravio u zatvorenom prostoru, gde je bio veći broj ljudi.

foto: Tanjug Sava Radovanović

- U razgovoru dve osobe, ukoliko obe nose maske, verovatnoća za prenošenje infekcije je ispod jedan odsto, a ako ne nose, ide i do 70 odsto. To ne moraju da budu hirurške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primenjuju i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku - rekla je dr Kisić.

Na sednici kriznog štaba odlučeno je i da će test na kovid za strane državljane koštati 120 evra.

Brnabićeva i Lončar hitno u Pazaru

NAPADNUTI LEKARI IZ KRALJEVA?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas će otići u Novi Pazar kako bi se lično uverili u situaciju na terenu u vezi sa širenjem virusa korone u ovom gradu. U Novom Pazaru je u proteklih nekoliko dana zabeležen rast inficiranih, ali i sabotaža lokalnih vlasti prilikom deljenja pomoći u medicinskoj opremi koja im je prosleđena iz okolnih gradova, saznaje Kurir u Vladi Srbije.

foto: Tanjug Irfan Ličina

Medicinski radnici iz Kraljeva, koji su poslati u Pazar da pomognu u borbi s koronom i lečenjem pacijenata, navodno su bili napadnuti, na šta lokalna policija nije reagovala, ali je to MUP demantovao.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, u tom gradu ima 466 osoba pozitivnih na koronavirusa, što je za 20 više nego u nedelju.

ŽARIŠTA U SRBIJI

Kosovska Mitrovica

KAFIĆI DO 23 SATA

l Krizni štabovi srpskih opština na severu Kosova odlučili su da zbog naglog porasta broja obolelih od koronavirusa otkažu sve aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje većeg broja ljudi, na zatvorenom i otvorenom prostoru i ograniče rad ugostiteljskih objekata do 23 časa.

Vranje

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA

foto: T. S.

l Krizni štab Vranja proglasio je juče vanrednu situaciju zbog povećanog broja zaraženih virusom korona. Kako je naveo gradonačelnik Slobodan Milenković, u Vranju će se pooštriti sve mere koje je propisala lokalna samouprava, ali zasad neće biti ograničavanja radnog vremena kafana i kafića.

Užice

BEZ ŽURKI I PROSLAVA

foto: Z. Š.

l Štab za vanredne situacije Užica uveo je juče obavezu nošenja zaštitnih maski u gradskom prevozu, trgovinskim radnjama, na gradskoj pijaci i u drugim zatvorenim javnim prostorima. Vreme rada ugostiteljskih objekata ograničeno je do 22 sata, a nije dozvoljeno organizovanje veselja, žurki, proslava. Ograničen je i broj ljudi u trgovinskim radnjama u zavisnosti od površine. Čekaju se rezultati još 260 uzetih uzoraka, a u poslednja 24 sata ima još pet novih slučajeva. Z. Š.

Leskovac i Čačak

RASTE BROJ ZARAŽENIH

l U Moravičkom okrugu, koga čine Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica, od 11. juna koronavirus je potvrđen kod 77 od 595 testiranih osoba, rekao je gradonačelnik Čačka i komandant gradskog štaba za vanredne situacije Milun Todorović. On je dodao da su sve hospitalizovane osobe mlađe od 55 godina. U Opštoj bolnici u Leskovcu hospitalizovano je 55 pacijenata pozitivnih na koronu, što je šest više nego prethodnog dana.

Novi Sad

ORTOPEDIJA NOVA KOVID BOLNICA

Na Infektivnoj klinici KC Vojvodine, koja je kovid bolnica, ostalo je još pet slobodnih mesta, te će danas i Klinika za ortopediju biti pretvorena u novu kovid bolnicu, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Dr Predrag Kon

BEOGRAD NAJKRITIČNIJI

Predrag Kon, član kriznog štaba, potvrdio je za Kurir da će odluka o obaveznom nošenju maski biti kontrolisana, a ukoliko se ne sprovodi, nakon nedelju dana uvešće se i sankcije.

foto: Beta Milan Obradović

- Mi iz medicinskog dela imamo zadatak da sagledamo situaciju u glavnom gradu i da predložimo kada bi tu moralo da se proglasi vanredna situacija. Beograd je zbog broja stanovnika najkritičniji, a ne smemo dopustiti da nam se popune kapaciteti u kovid bolnicama, kao što je to sada slučaj u Vranju - istakao je on i dodao da je pred nama dug period borbe.

Zaražen Muamer Zukorlić

IMAO SAM TEŠKU KLINIČKU SLIKU

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić saopštio je juče putem svog Fejsbuk profila da je pozitivan na kovid 19, a iz izolacije je poslao podršku medicinskom osoblju na herojskoj borbi.

foto: Dado Đilas

- Zahvaljući vašoj pažnji i zabrinutosti, obaveštavam vas da sam na kućnom lečenju od kovida 19. Nekoliko dana sam imao kompleksnu kliničku sliku, a sada sam, hvala bogu, bolje. Verujem da je najteže već prošlo - napisao je Zukorlić i naveo da je zabrinut zbog stanja u Sandžaku.

Dr Goran Stevanović upozorava

I MLADI MOGU TEŠKO DA OBOLE

Kovid 19 nije bolest koja pogađa samo starije i hronične bolesnike, već i mladi mogu imati tešku kliničku sliku, izjavio je član kriznog štaba, direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

On je upozorio da raste broj obolelih i da se promenila starosna struktura pacijenata, te da sada više obolevaju mladi ljudi.

foto: Tanjug Sava Radovanović

- Jedan deo pacijenata ima lakšu kliničku sliku, ali jedan broj ima ozbiljne upale pluća. To je razlog zašto proširujemo kapacitete kovid bolnica. Očekujem da će još nekoliko dana biti veći priliv pacijenata, a da će nakon toga da se smanji broj obolelih - rekao je dr Stevanović.

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd Marija Obradović izjavila je da je, prema poslednjim podacima, koronom zaraženo 210 studenata, od čega četvrtina njih stanuje u studentskim domovima. Obradovićeva je rekla da se dnevno za pregled zbog sumnje na kovid 19 javi od 100 do 150 studenata i da ima još oko 50 telefonskih poziva.

- Izvestan broj ne zna gde se zarazio, često su zaraženi na privatnim proslavama - dodala je ona i podsetila da u Beogradu studira oko 120.000 mladih ljudi, od kojih je oko 50.000 poreklom iz prestonice.

Korona opet u Vladi

OBOLEO DR RADISAV ŠĆEPANOVIĆ

foto: Marina Lopičić

Ugledni lekar prof. dr Radisav Šćepanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i bivši direktor KBC „Dragiša Mišović”, zaražen je koronavirusom. Kako saznajemo, on je hospitalizovan u ovoj bolnici i ima visoku temperaturu. Šćepanović je hirurg koji je prvi uveo laparaskopsku hirurgiju u našu medicinsku praksu.

Kurir.rs/ Jelena Pronić/ Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track