ZBOG ČEGA KORONA VIRUS DRASTIČNO VIŠE NAPADA MLAĐU POPULACIJU U SRBIJI? Odgovor ima Ministarstvo zdravlja
Foto: Kurir

Korona virus se ne zaustavlja u Srbiji

ZBOG ČEGA KORONA VIRUS DRASTIČNO VIŠE NAPADA MLAĐU POPULACIJU U SRBIJI? Odgovor ima Ministarstvo zdravlja

Društvo -

Od ukupnog broja obolelih do danas, 53 odsto su muškarci a 47 odsto su žene

Korona virus se ne zaustavlja u Srbiji, a ovaj pik razlikuje se od prvog jer sada češće obolevaju mladi, na šta ukazuju svi stručnjaci u našoj zemlji.

Koliko se starosna struktura promenila ukazuje statistika koja govori da među obolelima, sada raste procenat mlađih, a kako navode u Ministarstvu zdravlja, sada je od ukupnog broja obolelih čak 35 odsto čine pacijenti u starosnoj grupi od 20 do 39 godina.

Poređenja radi ovi procenti su se u aprilu i maju mogli pripisati samo obolelim koji su imali od 50 godina pa naviše.

Ono što se nije promenilo, jeste da i dalje više obolevaju muškarci.

- Od ukupnog broja obolelih do danas, 53 odsto su muškarci a 47 odsto su žene - navode u Ministarstvu zdravlja.

Povećanju procenta u ovoj grupi, doprineli su najviše studenti u Beogradu.

Virus je potvrđen kod 210 studenata u Beogradu, od kojih je četvrtina iz studentskih domova, a dnevno se u Studentsku polikliniku sa respiratornim tegobama javi od 100 do 150 njih, izjavila je juče direktorka te ustanove Marija Obradović.

Izmenjena klinička slika

I direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je juče da je najveći broj zaraženih među mladom populacijom, i objasnila da nema dokaza da je došlo do promena u samoj strukturi virusa.

- Klinička slika je sada izmenjena u odnosu na početak epidemije. Uglavnom su asimptomatski slučajevi ili pacijenti sa blažom kliničkom slikom. Virus je najviše prisutan u životnoj dobi 20 do 40 godine - navela je ona.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome klikom OVDE.

Najopasniji prenosioci

Kako kaže, najveći izvor prenosa infekcije su osobe koje ne znaju da nose virus, jer nemaju nikakve simptome, a nastavljaju sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

- U zatvorenom prostoru virus se lako prenosi, lako se širi. Mlađa populacija je domaminantna sada jer su oni mnogo aktivniji - istakla je ona.

Ono što može biti problem i kod mladih, jeste što i njih ne zaobilazi teška klinička slika. Direktorka Studentske poliklinike je kazala da je to posledica toga što je njima narušen imunitet i što pokušavaju da preleže bolest na nogama.

Proširuje se kapacitet bolnica

I direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS doc dr Goran Stevanović potvrdio je da ima mladih sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

- Korona nije bolest koja pogađa samo starije i hronične bolesnika, već i mladi mogu imati tešku kliničku sliku. Jedan deo pacijenata ima lakšu kliničku sliku, ali jedan broj ima ozbiljne upale pluća. To je razlog zašto proširujemo kapacitete kovid bolnica - rekao je Stevanović.

Korona virus je do danas u našoj zemlji potvrđen kod 14.288 osoba, a odneo je 274.

(Kurir.rs/Telegraf)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track