Najnovije vesti

ŠTA ĆE BITI SA TURISTIMA IZ SRBIJE? Može li se od 1. jula u Grčku BEZ BLOKADE
Foto: Shutterstock

Evropski savet je odlučivao na osnovu prethodne preporuke

ŠTA ĆE BITI SA TURISTIMA IZ SRBIJE? Može li se od 1. jula u Grčku BEZ BLOKADE

Društvo

Građani Srbije od sutra, ipak, neće moći u Grčku preko Severne Makedonije, granični prelaz Evzoni ostaće i dalje zatvoren.

Inače, zemlje članice EU uspele su u ponedeljak po podne da privedu kraju neformalne konsultacije oko otvaranja spoljnih šengenskih granica od sutra.

Među ambasadorima država članica je, posle dugog većanja po prestonicama, postignuta načelna saglasnost da će građani Srbije moći da putuju u zemlje EU.

Konačna odluka biće doneta danas u podne

Hrvatsko predsedništvo EU ostavilo je sada rok svim državama da se do danas tačno u podne zvanično saglase sa pisanom procedurom, neophodom za konačno donošenje odluke.

Kako se saznaje, među zemljama kojima bi trebalo da se dozvoli ulazak od srede nalazi i Srbija. Među zemljama iz našeg regiona kojima se očekuje da bude podignuta šengenska rampa nalazi se još samo Crna Gora.

Odluka u obliku preporuke

Evropski savet je odlučivao na osnovu prethodne preporuke Evropske komisije da se određenim državama, među kojima su bile i zemlje Zapadnog Balkana, otvori šengenski prostor, jer među njima ima i onih u kojima je situacija bolja nego u nekim zemljama EU.

Ambasadori su većali na osnovu spiska od oko četrdesetak zemalja, ali su, prema dosadašnjim saznanjima, u petak uspeli da postignu saglasnost samo oko 14. Posle toga usledile su preko vikenda dalje konsultacije, jer je bilo nezadovoljnih, naročito onih koji unutar EU zavise od turizma.

Odluka koju Evropski savet danas treba da donese u podne je u obliku preporuke, s ciljem da se iskaže evropsko jedinstvo.

Pitanje mera ulaska u zemlju određuju države pojedinačno

Države članice, međutim, i dalje zadržavaju pravo da u ovim vanrednim okolnostima samostalno odlučuju o tome pod kojim će uslovima puštati državljane trećih zemalja na svoju teritoriju. To praktično znači da će pitanje karantina, testova i tranzita i dalje određivati pojedinačno.

Kako se saznaje, članice EU koje ne pripadaju šengenskom prostoru takođe su izrazile želju da se priključe zajedničkoj odluci. To su Irska, Rumunija, Hrvatska, Bugarska i Kipar.

U šengenskom prostoru se nalaze 22 članice EU - Austrija, Belgija, Grčka, Danska, Estonija, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Mađarska, Nemačka, Poljska, Portugalija, Slovačka, Slovenija, Finska, Francuska, Holandija, Češka, Španija i Švedska.

Takođe, ovom prostoru pripadaju i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

(Kurir.rs/Novosti)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...