KRALJEVO NOVO ŽARIŠTE: Broj zaraženih raste, virus donose Novopazarci
Foto: Shutterstock

Traži se UVOĐENJE RESTRIKTIVNIH MERA

KRALJEVO NOVO ŽARIŠTE: Broj zaraženih raste, virus donose Novopazarci

Društvo -

Lokalni epidemiolozi predlažu ograničenje rada ugostiteljskih objekata i ograničenje okupljanja, a nagli skok obolelih i u Valjevu

Nakon Novog Pazara, Tutina, Kragujevca i Vranja, u kojima je uvedena vanredna situacija, i Užica i Beograda, gde su na snazi restriktivne mere, zbog porasta broja novoobolelih od korone na mapi potencijalnih žarišta u Srbiji sada se našlo i Kraljevo.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu Aleksandar Macan rekao je da je u poslednja dva dana registrovano 30 slučajeva kovida 19, dok je dvoje ljudi preminulo, pa je od republičkog kriznog štaba zatraženo uvođenje novih restriktivnih mera zaštite.

- Vidi se znatno povećanje broja obolelih. Prinuđeni smo na ovakav potez jer je mnogo asimptomatskih slučajeva. Zbog uvođenja vanredne situacije u Novom Pazaru mladi dolaze u Kraljevo i virus se brzo širi. Predloženo je ograničenje rada ugostiteljskih objekata od sedam do 20 časova i ograničenje okupljanja do pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru - izjavio je dr Macan.

U Valjevu je takođe došlo do naglog porasta broja zaraženih, pa je za samo jedan dan otkriveno 26 novoobolelih. Na prvom mestu po broju zaraženih i dalje se nalazi Beograd, gde je odskora na snazi obaveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorima.

- Intenzivno se prati epidemiološka situacija u celoj zemlji, a oko dve trećine prijavljenih slučajeva infekcije virusom korona u Beogradu, dok su ostali registrovani u Novom Pazaru, Tutinu, Kraljevu, Kragujevcu, Užicu - rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

foto: Kurir

U Novom Pazaru je i dalje vanredno, još tri osobe preminule su od korone, a trenutno u bolnici imaju 104 kovid pacijenta. Slično je i u Tutinu, dok je u Vranju za osam dana potvrđeno 140 novoobolelih, a u Kragujevcu u poslednja 24 sata obolelo je još 23. U Užicu je za dan obolelo njih 26, a na snazi su restriktivne mere.

Novi korona presek

Umrlo četvoro, čak 73 na respiratoru

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 8.626 osoba, od kojih je na koronavirus pozitivno 272, dok su preminule četiri osobe, čime se ukupan broj žrtava kovida od početka epidemije popeo na 281.

Na respiratorima su 73 pacijenta, što je skoro duplo više nego u utorak, kada ih je bilo 42. Broj trenutno aktivnih slučajeva je 1.783, a do sada je registrovano ukupno 14.836 osoba sa kovidom. U poslednja 24 časa procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na koronavirus je 3,15 odsto.

Mapa žarišta

Novi Pazar

- vanredna situacija Tutin

- vanredna situacija Kragujevac - vanredna situacija Vranje

- vanredna situacija Užice

- stroge restriktivne mere Kraljevo

- zahtev za restriktivim merama Valjevo

- porast broja zaraženih Beograd

- porast broja zaraženih, obeveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorijama, razmatranje novih mera

Kurir.rs/J. Pronić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja