Najnovije vesti

U GRČKIM APARTMANIMA VIŠE NEMA KLIME NI ČIŠĆENJA SOBA: Ovo su nova pravila za letovanje u doba korone
Foto: Shutterstock

Nova pravila

U GRČKIM APARTMANIMA VIŠE NEMA KLIME NI ČIŠĆENJA SOBA: Ovo su nova pravila za letovanje u doba korone

Društvo

U studije se ulazi tek u 15 časova, a roštilj i baštenski stolovi biće dostupni na zahtev porodice koja boravi u istoj sobi, obavestili su vlasnici vila srpske turiste

Zbog epidemije koronavirusa, letovanje i boravak u apartmanima na grčkom moru izgledaće nešto drugačije nego prethodnih godina. Zabrana korišćenja klima-uređaja, čišćenje soba samo pre ulaska gostiju, zabrana poseta, ali i dostavljanje peškira i posteljine u zatvorenim kesama samo su neke od bezbednosnih mera koje su vlasnici vila u Grčkoj preduzeli kako bi goste i osoblje zaštitili od zaraze.

Stiglo obaveštenje

Kako saznajemo, vlasnici grčkih apartmana su prethodnih dana gostima koje očekuju slali novo obaveštenje, ažurirano 28. juna, o zdravstvenim protokolima koji će važiti u objektima ovog leta.

- Recepcija će ove godine biti namenjena samo osoblju. Naši klijenti se mogu prijaviti pre dolaska koristeći onlajn obrasce. Ulazak u sobe je u 15 časova ili kasnije, a odjava je najkasnije u 10 časova. Klijenti koji dolaze da se raspitaju o raspoloživosti soba moraće da drže distancu od gostiju koji već borave u apartmanima. Posetiocima koji ne borave u našim studijima nije dozvoljen boravak - stoji u obaveštenju koje su dobili naši turisti od vlasnika jednog od apartmana na Sitoniji, a u koje je Kurir imao uvid.

foto: Shutterstock

Zdravstveni protokol, kako se navodi, nalaže i da će se pre dolaska gostiju raditi dubinsko čišćenje i dezinfekcija sobe, po „važećim uputstvima Nacionalne organizacije za javno zdravlje“.

- Nećemo čistiti vašu sobu tokom boravka kako bismo izbegli potencijalno izlaganje osoblja virusu, ali savetujemo da sobu održavate uredno. Čista posteljina i peškiri biće obezbeđeni svakog četvrtog dana na zahtev gosta, u vreći sa zatvaračem. Klima-uređaj neće biti dostupan za ovu sezonu - navedeno je u obaveštenju.

Roštilj, kao i stolovi ispred studija mogu, na zahtev, koristiti osobe koje žive u istoj sobi, a igralište je dostupno deci, s tim što su roditelji dužni da vode računa o poštovanju higijene.

R Higijena Turisti će morati sami da čiste sobe
R Higijena Turisti će morati sami da čiste sobefoto: Shutterstock

Zdravstveni protokol

Milan Lainović, potpredsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže za Kurir da su svi vlasnici apartmana morali da se upoznaju s karakteristikama kovida 19 i dobiju sertifikat da će raditi po zdravstvenim protokolima.

- Ovo je rezultiralo time da se u Grčkoj mnogo više vodi računa o čistoći. Sve se dezinfikuje i sve je mnogo urednije. Na plažama se takođe vodi računa o razmaku između ležaljki i većini turista ne samo da ne smetaju neka od ovih pravila već bi voleli da tako ostane i ubuduće - zaključuje Lainović.  

DRAMA NA GRANICI

Prelaz Evzoni zatvoren do 15. jula

foto: Shutterstock

Granični prelaz Evzoni između Severne Makedonije i Grčke biće zatvoren za naše turiste do 15. jula, potvrdio je za Kurir ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Do 15. jula do Grčke će biti moguće samo preko Bugarske, a Grci su takvu odluka doneli zbog situacije s koronom u Severnoj Makedoniji - rekao je Dačić i savetovao naše sugrađane koji se spremaju na put da dobro provere sve informacije pre puta, jer države stalno menjaju pravila. Podsetimo, Grčka je juče od ponoći otvorila granični prelaz Evzoni za srpske turiste koji dolaze iz Severne Makedonije, ali je taj prelaz ponovo zatvoren već oko 11 časova, a naši turisti su, bez objašnjenja, upućivani na Bugarsku i granični prelaz Kulata-Promahonas.

DARKO ASANOVIĆ

Klimu ne bi trebalo zabraniti

Darko Asanović, vlasnik jedne od turističkih agencija, kaže za Kurir da su i oni od svojih inostranih partnera dobili informaciju o čišćenju soba samo na početku smene, kao i korišćenju zatvorenih kesa za dostavu peškira i posteljine, ali da pak smatra da se neće u svim objektima poštovati zabrana korišćenja klime:

- Postoje neka opšta pravila, a neki od objekata su doneli i svoje propise kako bi zaštitili goste. Međutim, zabrana klima-uređaja nije opravdana ako nije u pitanju centralizovana klimatizacija, i to pravilo se verovatno neće poštovati u svim apartmanima.

MERE GRKA PROTIV KOVIDA

 • Ulazak u sobe je u 15 časova ili kasnije, a odjava najkasnije u 10 časova
 • Posetiocima gostiju nije dozvoljen boravak u objektu
 • Vrši se dubinsko čišćenje i dezinfekcija
 • Soba mora biti prazna najmanje četiri sata pre dolaska novog gosta
 • Antiseptičko sredstvo će se nalaziti u svakoj prostoriji
 • Soba se neće čistiti tokom boravka gosta
 • Čista posteljina i peškiri biće dostupni svakog četvrtog dana na zahtev gosta
 • Klima-uređaj neće biti dostupan
 • Roštilj i stolovi ispred apartmana će biti dostupni na zahtev
 • Igralište će biti dostupno ove sezone, ali se mora voditi računa o higijeni

Kurir.rs/ Ružica Kantar  Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...