ISPOVEST SINA ČIJI JE OTAC PREMINUO U UŽIČKOJ BOLNICI:   Uradili su mu test na koronu, ali je ubrzo preminuo u kući!
Foto: Zoran Šaponjić

tragedija

ISPOVEST SINA ČIJI JE OTAC PREMINUO U UŽIČKOJ BOLNICI: Uradili su mu test na koronu, ali je ubrzo preminuo u kući!

Društvo -

Šaban Hadžović (69) i još jedan pacijent sa simptomima korone i u teškom stanju upućeni u užičku bolnicu, odakle su vraćeni u Sjenicu, gde su preminuli

Tragom izjave ministra Rasima Ljajića da je tačna informacija da su dva muškarca iz Sjenice umrla nakon što ih nisu primili u užičku bolnicu, Kurir je pronašao sina jednog od preminulih, koji poručuje da će neko morati da snosi odgovornost zbog toga što mu je otac umro.

- Neko bi za ovo što se dogodilo mom ocu i našoj porodici trebalo da odgovara - izjavio je za Kurir Murat Hadžović iz Sjenice, čiji je otac Šaban (69) preminuo u Domu zdravlja u tom gradu, nekoliko sati pošto je vraćen iz Opšte bolnice Užice, gde je prethodno zbog teškog stanja hitno prebačen sanitetom.

Negativan brzi test

Njegov otac, ispričao nam je juče Murat, dva-tri dana pred kobni događaj imao je otežano disanje, kratak dah i povremenu temperaturu, koju su mu skidali lekovima.

- Na dan kad je transportovan u Užice, imao je saturaciju od 53 ili 55, što je, rekli su nam lekari, veoma malo. Hitno su on i još jedan pacijent prebačeni u Užice, tamo pregledani, mom ocu je urađen brzi test na koronu, koji je, navodno, bio negativan, a onda su ga vratili u Sjenicu, i mog oca i drugog pacijenta. Tokom noći naš otac je preminuo u sjeničkom Domu zdravlja - kaže Murat.

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada Zdravstvenog centra u Užicu

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a nakon saznanja iz medija o smrti pacijenata iz Sjenice koji su pregledani ali ne i hospitalizovani u Opštoj bolnici Užice,pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Zdravstvenog centra Užice. Od užičkog Zdravstvenog centra Zaštitnik građana je zatražio da dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na navedeni slučaj, kao i o rezultatima rada komisije koja je obavila unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada.

Iz ZC Užice juče su se povodom ovog slučaja oglasili kratkim saopštenjem javnosti u kome stoji da je formirana komisija koja će ispitati slučaj.

- Povodom informacije koja se pojavila u javnosti da je odbijen prijem dva pacijenta iz Sjenice u Opštu bolnicu u Užicu koji su nakon toga preminuli, obaveštavamo javnost da je hitno oformljena stručna komisija za unutrašnji nadzor ZC Užice, koja će utvrditi sve okolnosti povodom ovog događaja. Javnost će biti obaveštena u najkraćem roku o izveštaju komisije - stoji u saopštenju Zdravstvenog centra Užice.

Druge informacije o ovom slučaju u Opštoj bolnici i ZC Užice juče nije bilo moguće dobiti.

foto: Beta/Slobodan Miljević

Dvojica pacijenata iz Sjenice prebačeni su u Užice 29. juna. Prema dokumentaciji, obojica su imali obostranu pneumoniju i veoma nisku saturaciju, odnosno zasićenost kiseonika u krvi, jedan 61, drugi 67. Posle brzog testa obojica su istim sanitetom vraćeni u Sjenicu.

Neki od zaposlenih u Domu zdravlja u Sjenici novinarima su ispričali da ne znaju zašto su dvojica pacijenata u ovako lošem stanju vraćeni u Sjenicu kad Dom zdravlja nema opremu da pomogne ljudima s tako teškom kliničkom slikom.

Rasim Ljajić potvrdio Sjeničani umrli jer nisu primljeni u bolnicu

l Ministar Rasim Ljajić juče je za RTS potvrdio da su preminula dva muškarca iz Sjenice od posledica kovida 19 jer nisu primljeni u užičku bolnicu na lečenje, iako su transportovani sanitetom Hitne pomoći iz Sjenice. - Ljudi su mi rekli da se radilo o nesporazumu i da su lekari u Užicu mislili da u Sjenici postoji odeljenje za smeštaj, ali taj smeštaj je samo za one sa sela da bi mogli da prespavaju i zatim da se transportuju u Užice ili Beograd - rekao je Ljajić.

Iako u dokumentaciji do koje je moguće doći stoji i napomena, i to kod obojice pacijenata iz Sjenice, „prema odluci generalnog direktora, pacijente hospitalizovati i testirati u Opštoj bolnici Sjenica“, dr Miloš Božović, direktor ZC Užice, juče je jednom beogradskom portalu izjavio da „odluku o eventualnom povratku pacijenata u kritičnom stanju iz Užica u Sjenicu nije doneo on, već da se sve odluke donose nakon pregleda i preporuke epidemiologa“.

Direktorka Opšte bolnice u Užicu dr Jelena Raković nije juče odgovarala na telefonske pozive i poruke iz naše redakcije.

Kurir.rs/Zoran Šaponjić

Foto Z. Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track