ALARMANTNO: Korona sve više napada decu i trudnice
Foto: EPA

ALARMANTNO: Korona sve više napada decu i trudnice

Društvo -

Na lečenju je ukupno oko 45 mališana u Beogradu i Nišu, uključujući i tek rođene bebe

Koronavirus sada sve žešće udara na decu, tako da ih je sada ukupno na lečenju oko 45 u Beogradu i Nišu, dok je povećan i broj zaraženih trudnica, ukazuju lekari za Kurir.

Za razliku od situacije tokom marta i aprila, kada su se takvi pacijenti sporadično javljali lekarima, sada ih je više i to sa težom kliničkom slikom. Sagovornici Kurira ističu da su sva deca dobro, dok su trudnice sve uspešno porođene i u stabilnom zdravstvenom stanju.

Prema poslednjim podacima, u Dečjoj bolnici KBC „Dragiša Mišović“ na lečenju je oko 30 mališana, uključujući i bebe, dok je u Nišu njih 14. Dr Olivera Ostojić iz „Mišovića“ kaže da mališani imaju ozbiljniju kliničku sliku nego u prošlom talasu kovida.

Beba s upalom pluća

- Deo najmlađih koje sada lečimo ima i druge bolesti. Bebe imaju svoju kliničku sliku i na rendgenu upalu pluća. Trudimo se da svi budu dobro - navela je ona za Kurir televiziju i dodala da su juče otpustili troje malih pacijenata, imali su dva prijema, dok je, u trenutku razgovora, nekoliko dece čekalo u ambulanti na preglede.

- Ekstremnih gužvi nema, domovi zdravlja rade svoj posao, trijažiraju pacijente i šalju nam samo one za bolničko lečenje - rekla je dr Ostojić i nastavila:

- Deca i njihove majke pratilje su dobro. Bebe iz Novog Pazara, koje su stigle pre tri noći, takođe su dobro. Urađen je PCR i čekamo rezultate. To su bebice od dan-dva... Imamo bebe i do mesec dana, dobro su i leče se u skladu sa neonatološkim protokolima, jedna, pored toga što je pozitivna, ima i upalu pluća - rekla je dr Ostojić i dodala se u ovom trenutku kod njih leče mališani iz Beograda, Smedereva, Arilja, Užica, Novog Pazara, Sjenice....

foto: kcnis.rs

U KC Niš leči se i 14 dece, od kojih je sedam pozitivnih, a svi su, kako navode, stabilnog zdravstvenog stanja. Tamo su deca i iz Leskovca, potvrdila je za Kurir prim. dr Mirjana Miljković, načelnica odeljenja pedijatrije u Opštoj bolnici u Leskovcu.

- Jako je teško sada proceniti šta je kod dece izazivač bolesti, jer su u cirkulaciji, osim koronavirusa, i rino, rota i drugi letnji virusi. Deca se prvo javljaju svojim pedijatrima u domovima zdravlja, a ukoliko on posle pregleda posumnja na kovid, radi im se analiza krvi i snimanje pluća ako dete ima problem sa disanjem. Na osnovu toga se procenjuje da li dete treba testirati - navodi ona i objašnjava da je pravilo da se deca pozitivna na kovid ili ukoliko se sumnja na tu infekciju šalju na lečenje u Niš.

Drugi nalet

Komentarišući zašto sada korona napada više decu, ona je navela da su u prvom naletu virusa mališani bili kod kuće, dok su se roditelji, kao i svi, opustili posle ukidanja mera i organizovali proslave rođendana, vodili decu u igraonice, na zabave...

Samo u GAK „Narodni front“

Porođeno 10 kovid trudnica

foto: Beta/Milan Obradović

Dr Željko Miković, direktor GAK „Narodni front“, kaže za Kurir da je kod njih u poslednjih 10 dana došlo šest kovid pozitivnih trudnica:

- Sve trudnice smo dosad porodili, dobro su. Inače, sve ginekološke klinike i porodilišta u Srbiji primaju kovid pozitivne trudnice.

Direktor GAK Višegradska dr Aleksandar Stefanović rekao je za Kurir televiziju da su i oni imali poslednjih dana pozitivne majke:

- Dosad nije zabeležen nijedan slučaj da je beba rođena pozitivna na koronavirus.

Smernice za zaraženu decu

  • roditelji ih vode u dom zdravlja kod pedijatra
  • on pregleda dete i procenjuje stanje
  • ako se postavi sumnja na kovid, radi se analiza krvi
  • ako ima problem sa disanjem, onda snimak pluća
  • tad se procenjuje da li se dete testira
  • ako je pozitivno, onda se šalje na bolničko lečenje

Smernice za zaražene trudnice

foto: Shutterstock
  • ako trudnica ima simptome kovida i problem u trudnoći, onda odlazi u svoju ginekološku kliniku
  • tamo će je testirati, izolovati i rešiti stanje
  • ako se porađa, onda će je poroditi
  • ako trudnica nema ginekološki problem ili s trudnoćom, onda se javlja u kovid ambulantu
  • tamo će je pregledati i dobiti uputstva kao i svi drugi građani

Predrag Kon

U vrtićima 14 zaražene dece

foto: Beta / Milan Obradocvić

Dr Predrag Kon, član kriznog štaba, upozorio je da se virus masovno pojavio u vrtićima. - U 11 vrtića bilo je pojave kovida, kao i u tri privatna obdaništa, i to kod ukupno 25 zaposlenih i 14 dece. Takođe, korona je utvrđena kod 58 osoba iz 18 radnih organizacija - naveo je on za TV Prva.

Kurir.rs/ Radmila Briza Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track