MLADI I ZDRAVI OD KORONE UMIRU ZA DVA DANA: Obdukcije preminulih dale užasavajuće rezultate
Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Užas!

MLADI I ZDRAVI OD KORONE UMIRU ZA DVA DANA: Obdukcije preminulih dale užasavajuće rezultate

Društvo -

Od koronavirusa umire sve više mladih osoba, a među obdukovanim pacijentima najveći je broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati, otkriva čuveni kardiohirurg i bivši direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljka Ristića.

On je objasnio da su obdukcije preminulih od kovida 19 dale izuzetno zabrinjavajuće podatke.

- U Srbiji je urađeno 17 obdukcija, a SZO, inače, ne preporučuje obdukcije preminulih od koronavirusa jer je ogroman rizik da se prisutni zaraze. Kada je reč o rezultatima do kojih je objavio Institut za patološku anatomiju medicinskog fakulteta u Beogradu, posebno treba da ih zna omladina kako bi im služili kao svojevrsno upozorenje. Neretko mladi završavaju za jedan do dva dana. Shvatite da je to u našem okruženju i da ste možda kandidat za to - kazao je dr Ristić za Kurir i dodao:

Trajne posledice

- Rezultati su frapantni: dolazi do nekroze, odnosno uništavanja plućnog tkiva, koje se ne može ničim popraviti. Tkivo odrgana su bili toliko uništeni da maltene nije bilo moguće razlikovati da li je u pitanju srce, pluća ili bubrezi. To objašnjava zašto pacijenti umiru u roku od 48 sati. Oni koji preleže koronu, ostaju sa trajnim posledicama štetnim po zdravlje, poput malaksalosti i zamora. Naši mladi bi morali da shvate da nije reč o običnoj upali pluća, koja će proći antibioticima i lekovima, već je zabeležen veliki broj preminulih koji nisu imali bolesti pre toga.

Prema njegovim rečima, respiratori nisu svemogući i omogućuju samo zdravom delu pluća da lakše diše, dok je deo zahvaćen infekcijom nepovratno uništen.

Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da se može očekivati da se za nekoliko dana relativno mirna epidemiološka situacija promeni, jer je veliki broj mladih bio u kontaktu, bez zaštitnih sredstava i distance.

Sistem prenapregnut

- Očekujem veliko povećanje broja zaraženih od polovine nedelje pa do vikenda, a početkom sledeće nedelje moglo bi se očekivati opadanje broja ako se primenjuju mere. Sistem je prenapregnut, mislim da je na ivici izdržljivosti, sad je pitanje donošenja takve strategije koja će obezbediti da pre svega lečimo najteže i srednje teške bolesnike, a da se ostali zbrinjavaju u kući - rekao je dr Tiodorivić za Pink.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da je zdravstveni sistem prenapregnut i dodao da su u svim kovid bolnicama preraspoređeni kapaciteti kako bi u naredna dva dana mogli da se zbrinu svi pacijenti.

BERISAV VEKIĆ SADA OBOLEVAJU I BEBE

l Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berisav Vekić kaže da je u Beogradskoj areni trenutno zbrinuto 178 kovid pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom. Dr Vekić je rekao da, za razliku od prvog pika, sada oboleva mlađa populacija, pa čak i tek rođene bebe!

- Mi smo na početku imali pacijente čiji je prosek godina preko 55, a sada je prosek ispod 45 godina. Trend ide prema mlađoj populaciji - naveo je on.

foto: Zorana Jevtić

PREPORUKE ZA MLADE

  • nošenje maske u svim zatvorenim prostorijama
  • održavanje socijalne distance od minimum jednog metra
  • izbegavanje mesta okupljanja velikog broja ljudi, čak i na otvorenom
  • izbegavanje odlaska u noćne klubove

VIRUS POGUBAN ZA OVE ORGANE

  • pluća
  • respiratorni sistem
  • bubrezi
  • jetra
  • srce

O novim saznanjima do kakvih trajnih posledica dovodi koronavirus, o detaljima obdukcija i o izuzetno zabrinjavajućim podacima koji su dobijeni, čitajte u današnjem izdanju Kurira.

foto: Kurir

DANAS SU SVETI VRAČI: ČEKA VAS DVA POKLONA U KURIRU! IKONA SVETOG KOZME I DAMJANA i magazin STARS

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete mučenike Kozmu i Damjana, poznatije kao Vrači ili Vračevi. U dnevnim novinama Kurir čeka vas DVA POKLONA - IKONA SVETOG KOZME I DAMJANA sa zlatotiskom i magazin STARS.

Kozma i Damjan bili su braća iz Azije, čija je majka bila hrišćanka, a otac neznabožac. Iako ih otac nije učio hrišćanskim pravilima, budući čudotvorci sledili su majku, a nakon očeve smrti zajedno sa njom su se posvetili služenju Isusu Hristu. Sveti Vrači slave se dva puta u toku godine - 14. novembra i 14. jula.

U novom broju magazina STARS pročitajte:

ŠIROKE RUKE - SIN STIŽE I MADRIDU: LUKA PLAĆA SOFIJIN POROĐAJ

25.000 EVRA! Par rezervisao apartman u elitnom porodilištu, gde dan košta 5.000 evra; Fudbaler će prisustvovati rođenju bebe; Zbog kovida 19 propao im plan da se dete rodi u Njujorku!

STOJA U PANICI: Nema više para od pevanja, otvara supermarket

ROMANA SPASENA: Srbin iz Australije daje joj stan

INTERVJU SA DUŠICOM JAKOVLJEVIĆ: Preživela sam hajku zbog korone, nepravedno sam optužena da sam je raširila po estradi

BOGDANA RODIĆ: Otkrivamo pravo lice Cecine snajke

PLUS TRANSFORMACIJA DARKA LAZIĆA: Rekorder, smršao 65kg

foto: Kurir

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni, Zorana Jevtić

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track