UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Ne mogu se sudije i tužioci birati na narodnim skupovima!
Foto: Profimedia

saopštenje

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Ne mogu se sudije i tužioci birati na narodnim skupovima!

Društvo -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca da bez odlaganja stanu u zaštitu nosilaca pravosudnih funkcija koje politički lideri pojedinih partija javno, na protestnim skuovima grupo vređaju.

- Povodom aktuelnih dešavanja o kojima su izvestili mediji, a u kojima politički lideri pojedinih partija javno, na protestnim skupovima, grubo vređaju nosioce pravosudnih funkcija ove države, pozivamo vas da kao garanti nezavisnosti sudija i tužilaca, bez odlaganja stanete u zaštitu svih nas i jasno se opredelite prema ovim dosada neviđenim napadima na predstavnike treće grane vlasti. Razmere ovih napada koji se odigravaju pred vratima pravosudnih institucija su dostigle nivo koji čini da se svaki sudija i tužilac u ovoj zemlji oseti poniženo i ugroženo - saopštilo je Udruženje sudija i tužilaca Srbije, napominjući da se "sa govornica na tim skupovima šalju neistine i uvrede najgore vrste, upućuju reči koje ne priliče ni političkom razmirivanju na najnižem nivou, a kamoli akademskoj kritici rada pravosudnih organa".

foto: Zorana Jevtić

- Za cilj imaju da kod građana stvore otpor prema pravosuđu i nepoverenje u rad sudija i tužilaca. Naime, lider jedne političke partije je na skupu 15.07.2020. godine izjavio da se sudije ponašaju kao sluge režima i da je to posledica toga kako su na te funkcije izabrani, dok jedan davno penzionisani sudija na istom javnom skupu predlaže postavljanje imenom i prezimenom određenih nosilaca pravosudnih funkcija za predsednika Vrhovnog kasacionog suda i Republičkog javnog tužioca, navodeći da bi oni „služili za primer ostalima da se isplati da budu poštene i pravedene sudije", što bi značilo da su svi ostali nepošteni i nepravedni - navodi se u saopštenju i dodaje da je reč o do sada nezapamćenom presedanu, da se "nosioci najviših pravosudnih funkcija „kandiduju i postavljaju" na narodnom skupu, na mikrofon i uz povike, a da se svesno zaboravlja da postoji Ustavom i Zakonom propisana procedura za izbor sudija ,zamenika tužilaca kao i predsednika sudova i javnih tužilaca.

- Svesno se zaboravlja i da je ta ista zakonska procedura bila na snazi i 2009.godine kada su ti „predloženi kandidati" preletili do sadašnjih visokih pravosudnih funkcija .Apsurdno je da oni koji se deklarativno zalažu za nezavisno sudstvo, tu istu nezavisnost na najgrublji način narušavaju. Koja je poruka ovih govornika koji prozivaju zbog tobožnjeg nepostupanja u skladu sa svešću o tome da je pravosuđe treća grana vlasti? Poruka je izgleda samo jedna, da Ustav i Zakon imaju smisla i važe samo onda kada ih određeni pojedinci primenjuju, kada vrše reizbore i opšte izbore po nedemokratskim i nezakonitim kriterijumima, a kada legitimno izabrani predstavnici najviših pravosudnih institucija VSS i DVT vrše svoje ustavne nadležnosti, tada se poziva na skupove ispred sudskih zgrada, uzvikuju imena njihovih favorita i sve podseća na navijačku atmosferu neprimerenu i samom pomenu sudijske i tužilačke funkcije - saopštilo je UST.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track