ŠTA ZNATE O ČOVEKU SA HILJADARKE: NEMAC po rođenju SRBIN po opredeljenju! Dao zemlju na kojoj je bolnica Dragiša Mišović
Foto: Ilustracija

Izašao iz austrougarskog podaništva i primio srpsko državljanstvo

ŠTA ZNATE O ČOVEKU SA HILJADARKE: NEMAC po rođenju SRBIN po opredeljenju! Dao zemlju na kojoj je bolnica Dragiša Mišović

Društvo -

Industrijalac, filantrop, dobrotvor i guverner Narodne banke u Kraljevini Srbiji i Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca Đorđe Vajfert (1855-1937) rođen je 15. jula 1850. godine.

Čovek koji je za sebe govorio da je poreklom Nemac, a dušom Srbin, osnovnu školu i realnu gimnaziju završio je u Pančevu, gimnaziju u Pešti, a u Vijenstefanu kod Minhena ekonomsku-pivarsku akademiju.

Po završetku školovanja nastavio je porodičnu pivarsku tradiciju. Godine 1873. otvorio je na padinama Topčiderskog brda veliku i modernu pivaru. Pošto strancima nije bilo dozvoljeno da imaju nepokretnosti, Vajfert, koji je rodom bio Nemac, izašao je iz austrougarskog podaništva i primio srpsko državljanstvo.

Pančevačku pivaru nastavio je da vodi njegov otac Ignjat, a Vajfert je finansirao istraživanja rudnog blaga u Kostolcu, borskim rudnicima, ali i rudniku žive na Avali.

Bio je veliki kolekcionar, a svoju numizmatičku zbirku od 14.000 eksponata poklonio je Beogradskom univerzitetu. Muzej grada Beograda od njega je na poklon dobio kolekciju od 250 gravira, karata i slika glavnog grada.

Vajfert je bio veliki dobrotvor. Poklonio je zemljište na kome se danas nalazi bolnica "Dr Dragiša Mišović", a pomogao je i njenu gradnju.

Osnivač je Fonda za brigu o ratnim invalidima, a sam je učestvovao u srpsko-turskim ratovima.

Kao istaknuti industrijalac i finansijer izabran je 1890. godine za guvernera Narodne banke Kraljevine Srbije. U novoj državi Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca ponovo je bio guverner od 1920. do 1926. godine.

Jedan je od osnivača Beogradske zadruge i prvi predsednik Industrijske komore.

Umro je 1937. godine u Pančevu i sahranjen u Crkvi Svete Ane koju je za života podigao.

Proglašen je za počasnog građanina Pančeva, a njegov lik nalazi se na novčanici od 1.000 dinara.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track