Najnovije vesti

KRAJ BLIZU?! Srpski profesor uz pomoć matematike odredio TAČAN DAN ZAVRŠETKA DRUGOG TALASA epidemije u SRBIJI!
Foto: Profimedia, Printscreen

da li je kraj blizu

KRAJ BLIZU?! Srpski profesor uz pomoć matematike odredio TAČAN DAN ZAVRŠETKA DRUGOG TALASA epidemije u SRBIJI!

Društvo

Prema procenama profesora Petra Kočovića, drugi talas korona virusa trebalo bi da bude gotov oko 9. septembra. 

On je sa svojim timom napravio matematički model za praćenje pandemije korone na celoj planeti.

Za razliku od naših epidemiologa, on drugi udar korone nazvao drugim talasom, a ne drugim pikom. I to još u junu kada su brojke novozaraženih počele lagano da se povećavaju.

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 država. Koristimo Gausovu krivu (matematički model se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - rekao je Kočović.

Kako napominje, metodologija je potpuno domaća, skoro svakog dana se aktuelizuju podaci, objavljuju rezultati za sve zemlje sa preko 50.000 zaraženih...

- Mi smo za Srbiju koristili podatke Ministarstva zdravlja i "Batuta", a za ostatak sveta SZO (Svetska zdravstvena organizacija). Tako smo došli do zaključka da će prvi talas koji je počeo 6. marta biti gotov 26. maja. Šta je tu ceo trik - Gausova kriva ne predviđa nulu, Gausova kriva za svaku zemlju predviđa "škart", jedan na milion, jer se koristi u industriji. Jedan na milion će biti u opticaju, na sedam miliona, sedmoro ljudi će u principu biti zaraženo, može biti i 20. Onda se desilo da smo se mi približili brojci, imali smo 18 slučajeva 29. maja. A onda je odjedanput to sve eksplodiralo - objasnio je ranije profesor Kočović.

Dakle, ako je verovati matematici i profesoru Kočoviću, u prvoj dekadi septembra bismo konačno mogli da odahnemo!

(Kurir.rs)

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...