STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPAKI VIRUS:  Korona u drugom naletu razara srce, bubrege, jetru, mozak...
Foto: Ana Paunković

nijedan virus se nije ovako ponašao

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPAKI VIRUS: Korona u drugom naletu razara srce, bubrege, jetru, mozak...

Društvo -

Opasni virus u drugom naletu pravi ozbiljna oštećenja na mnogim organima i izaziva pojavu tromba, što nije viđeno na početku epidemije, upozoravaju lekari.

Korona se u drugom piku ne ponaša kao respiratorni virus, već pravi ozbiljna oštećenja na srčanom mišiću, bubrezima i nervnom sistemu, a čak i kod mladih ljudi je veća učestalost tromboze, koja može prouzrokovati infarkt mozga i stvoriti težak invaliditet, upozoravaju lekari.

Dramatično

Oni kažu da je drugi pik po kliničkim slikama mnogo teži i smrtnost je veća!

Prof. dr Radmilo Janković, pomoćnik direktora KC Niš, rekao je da su sada kliničke slike pacijenata vrlo dramatične.

- Dešava se da se nema dovoljno vremena da se istestira čovek, da se njegovo stanje toliko pogorša da je nužan hitan transport. Nemamo vremena da ga stavimo u neku poluizolaciju, jer vrlo brzo iziskuje intenzivno lečenje. Sada bolest ima sistemski karakter i prvenstveno deluje na koagulativni sistem, iz minuta u minut je pitanje da li se mogu javiti komplikacije vezane za akutno popuštanje jetre, naročito popuštanje bubrega. Javlja se učestalost tromba, i u centralnom nervnom sistemu i u bubrezima - rekao je dr Janković i dodao da je ovo daleko od banalne respiratorne infekcije, „čak i one najozbiljnije koju smo imali prilikom infekcije svinjskog gripa“.

- Pune su jedinice intenzivne nege i u manjim bolnicama, Užicu, Čačku... - rekao je dr Janković i dodao da je u KC Niš trenutno hospitalizovano 384 pacijenata, a čak 190 njih zahteva oksigenu terapiju, a više od 60 pacijenata je u jedinici intenzivne nege.

Da je situacija u ovom drugom naletu korone u Srbiji mnogo ozbiljnija, smatra i dr Mirsad Ðerlek, koordinator kovid bolnice u Novom Pazaru, koji je za Kurir istakao da sada ozbiljne manifestacije bolesti ne zaobilaze ni mlade ljude.

Virus mutirao

- U prvom talasu smo uglavnom imali pacijente koji su imali respiratorne tegobe. Ovaj talas je šarenolik. Čak i kod mladih znatno je povećan broj tromboza koje se završavaju infarktom mozga i stvaraju veliki i teški invaliditet. Trenutno u bolnici, nažalost, imamo dečaka od 21 godinu koji ima ozbiljan infarkt mozga, sa oduzetošću desne strane i borimo se za njegov život. Svi dijagnostički parametri ukazuju da imamo povećan broj pacijenata kojima je koagulacija krvi poremećena, imamo i pojavu tromboembolije pluća, ali i probleme sa centralnim nervnim sistemom, pacijenti imaju gubitak ukusa i mirisa, glavobolje, vrtoglavice... - objasnio je dr Ðerlek i dodao da je razlog tome taj što je virus najverovatnije mutirao i sada napada i druge organe.

ŠTA SVE IZAZIVA KORONAVIRUS

  • Oštećenje pluća
  • Oštećenja na srčanom mišiću
  • Oštećenja na bubrezima
  • Oštećenja na nervnom sistemu
  • Deluje na koagulativni sistem
  • Može dovesti do popuštanja jetre i bubrega
  • Javlja se učestalost tromba u centralnom nervnom sistemu i bubrezima
  • Pojava tromboze, koja može dovesti do infarkta mozga

Zoran Gojković

NIJEDAN VIRUS SE NIJE OVAKO PONAŠAO

Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo i član kriznog štaba, rekao je da smo trenutno u najvećem vrhu talasa virusa korona i da niko nije mogao da predvidi da će drugi pik biti ovako opasan.

foto: Beta Dragan Gojić

- Za virus koji je u martu i aprilu bio respiratorni sada se ustanovljava da pravi ozbiljna oštećenja na srčanom mišiću, bubrezima i nervnom sistemu. To je ono što zabrinjava, što je opasno i nesvakidašnje. Nijedan virus koji poznajemo do sada se nije ponašao na taj način i sada se traže mogućnosti da se preveniraju takva stanja i leče - rekao je on za TV Pink.

Dr Vesna Dopuđa Pantić

PACIJENTI S POPUŠTANJEM BUBREŽNE FUNKCIJE

I dr Vesna Dopuđa Pantić, koordinator kovid bolnice KBC Zvezdara, u kojoj je do sada lečeno preko 900 pacijenata, koji su primani na odeljenja iz trijažnih kovid ambulanti u Beogradu, rekla je za Kurir da „što se tiče kliničke slike pneumonije i težine stepena respiratorne insuficijencije, možemo reći da su u ovom piku na odeljenje primani znatno teži pacijenti“:

- Viđali smo povremeno komplikacije kod pacijenata sa infekcijom izazvanom SARS CoV-2 virusom u smislu pojave kardiovaskularnih bolesti, tromboembolijskih bolesti, a imali smo nekoliko pacijenata s popuštanjem bubrežne funkcije i neuroliškim manifestacijama.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track