KISIĆ TEPAVČEVIĆ O STRATEGIJI BORBE PROTIV KORONE: U celom svetu je isto, svodi se na preventivne mere
Foto: Printscreen

krizni štab

KISIĆ TEPAVČEVIĆ O STRATEGIJI BORBE PROTIV KORONE: U celom svetu je isto, svodi se na preventivne mere

Društvo -

Zamenik Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da nema nove strategije u borbi protiv virusa korona i dodala da je strategija u čitavom svetu ista i bazira se na dobro poznatim preventivnim merama - nošenje maski, držanje fizičke distance i pranje ruku.

"Ukoliko u vašoj porodici postoji jedan član koji se ne pridržava preventivnih mera kada izađe iz kuće, to onda znači da vi ne možete ni svoju porodicu da zaštite od infekcije, a kada posmatramo na nacionalnom nivou to je onda još teže", rekla je Kisić.

Dodala je da strategija može biti obavezujuća ili preporučena, ali da se na kraju svodi na jedno te isto, odnosno, na preventivne mere.

Kisić je istakla i da ne može da razume da naša lična želja da ostanemo zdravi nije jača od zakona, pravilnika ili bilo kakvih odluka.

Upitana o vremenu testiranja i saopštavanja podataka, Kisić je objasnila da je ubacivanje podataka u bazu jedan složen postupak u kojem učestvuje više od 200 zdravstvenih ustanova - kovid bolnica, ambulante, domovi zdravlja i Institut "Batut" i dodala da kojom će brzinom podaci biti objavljeni zavisi od ažurnosti osoba koje ih unose u bazu.

"Mi objavljujemo rezultate u 15 časova, a oni su dobijeni iz svih tih punktova koji vrše uzrokovanje, a često se razlikuju ti podaci od onih na lokalnom nivou, jer oni i nakon 15 časova unose podatke", objasnila je Kisić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track