DOKTORKA DARIJA OTKRILA DA LI JE DELOTVORNIJA VAKCINA ILI LEK PROTIV KORONE: To čekamo vekovima
Foto: Tanjug Printscreen

ovo sve zanima

DOKTORKA DARIJA OTKRILA DA LI JE DELOTVORNIJA VAKCINA ILI LEK PROTIV KORONE: To čekamo vekovima

Društvo -

Zamenica Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da u svetu ne postoji nijedan lek koji je delotvoran protiv virusa i objasnila da su lekovi delotvorniji protiv bakterija, dok je u suzbijanju virusa najdelotvornija vakcina.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kisić je dodala da ukoliko se bude otkrio lek protiv korone, da će njegova funkcija biti da ubrza lečenje ili da ublaži kliničku sliku.

- Lek ne postoji ni protiv jednog virusa, mnogo je delotvorniji u borbi protiv bakterija, što je uloga antibiotika. Pojedini lekovi sa antivirusnim sredstvima pokazali su određeni stepen efektivnosti, tako da se nadamo da će i u borbi protiv virusa biti dobrih rezultata, ali taj lek koji bi bio delotvoran na virus čekamo vekovima - ukazala je Kisić.

Na pitanje da li je simptom gubljenja čula ukusa i mirisa dovoljan za testiranje, Kisić je odgovorila da kovid19 ima širok spektar simptoma, od respiratornih, gubitka čula mirisa i ukusa, glavobolje, temperature, koje, ukazuje, prouzrokuju i druge zarazne bolesti, te naglasila da testiranje zavisi od pregleda.

Upitana kakve posledice ostavlja virus korona na zdravlje ljudi posle preležane bolesti, Kisić navodi da je to struci još uvek nepoznato zato što se radi o novom virusu koji je kratko u cirkulaciji da bi se tako nešto znalo.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track