Najnovije vesti

Rok za lakši upis u državljane Srbije do 9. oktobra
Foto: Kurir

Državljanstvo

Rok za lakši upis u državljane Srbije do 9. oktobra

Društvo
MUP apeluje na građane da iskoriste ovaj rok i da u policijskim stanicama u kojima imaju prijavljeno prebivalište podnesu zahtev za sticanje državljanstva za koji je propisana taksa od 1.910 dinara

BEOGRAD-  Rok za podnošenje zahteva za upis u evidencije državljanstva Republike Srbije po lakšim uslovima koji su propisani za građane koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, ističe 9. oktobra ove godine, saopštio je MUP Srbije.

U skladu sa članom 52. Zakona o državljanstvu Republike Srbije državljaninom Republike Srbije smatra se i državljanin SFRJ koji je na dan 27. februara 2005. godine imao državljanstvo druge republike SFRJ, odnosno državljanstvo druge države nastale na teritoriji ranije SFRJ i prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije u trajanju od najmanje devet godina, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, crnogorski državljanin koji je na dan 3. juna 2006. godine imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, za upis treba da podnese pismenu izjavu da se smatra državljaninom Republike Srbije i zahtev za upis u evidenciju državljana Republike Srbije.

U MUP-u podsećaju da veliki broj građana iz ove kategorije, koji žive na teritoriji Republike Srbije svoj državljanski status još uvek nije rešio i da će nakon 9. oktobra, kada prestaju da važe lakši uslovi za upis u evidenciju državljana, građani koji ne budu podneli zahtev za sticanje državljanstva biti tretirani kao stranci.

MUP apeluje na građane da iskoriste ovaj rok i da u policijskim stanicama u kojima imaju prijavljeno prebivalište podnesu zahtev za sticanje državljanstva za koji je propisana taksa od 1.910 dinara.

Ukoliko ne podnesu zahtev, ovi građani će se naći u situaciji da ne mogu ostvariti pravo na ličnu kartu, putnu ispravu, niti će moći ostvarivati neko drugo građansko pravo iako imaju prijavljeno prebivalište i izdatu ličnu kartu, navedeno je u saopštenju.

Posle 9. oktobra 2012. godine, građani će moći da podnose zahteve pod drugim zakonskim osnovama pri čemu je taj postupak složeniji, zahteva strožije uslove i duže traje, i iznos takse je 15.280 dinara, kaže se u saopštenju.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...