Najnovije vesti

KRŠENJE KODEKSA: Kurir se žalio na N1 Savetu za štampu
Foto: Dragana Udovičić

KRŠENJE KODEKSA: Kurir se žalio na N1 Savetu za štampu

Društvo

Ovaj medij objavio je dva saopštenja Junajted grupe, svog vlasnika, u kojima optužuje naš list za neprofesionalizam, dok prenošenjem tih saopštenja upravo oni rade ono za šta nas neosnovano optužuju

Moćna Junajted grupa danima, preko svojih medija, vodi žestoku kampanju protiv Kurira i Telekoma Srbija. Udarna pesnica u tom poslu joj je televizija N1, koja je u svom izveštavanju više puta prekršila Kodeks novinara Srbije. Kurir se zato žalio Savetu za štampu na portal N1, i to zbog toga što je ovaj medij objavio dva saopštenja svog vlasnika u kojima neosnovano optužuje Kurir za neprofesionalizam, dok prenošenjem tih saopštenja upravo oni rade ono za šta optužuju Kurir. Žalbu smo podneli samo protiv portala, i to za nepoštovanje Kodeksa novinara Srbije, za šta je ovo telo nadležno, ali ne i protiv televizije, koja bi, da je registrovana u Srbiji, bila u nadležnosti REM. Televizija N1 je registrovana u Luksemburgu i odgovorna je tamošnjem regulatoru, iako joj je centar aktivnosti u Srbiji.

Bez impresuma

Inače, portal N1 nema impresum propisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, jer u njemu nema naziva odgovornog urednika, što bi po zakonu morao da ima. Navedeno je da je njuz direktor Jugoslav Ćosić, a urednik sajta Nikola Stojić. Zakon u Srbiji, međutim, ne poznaje funkciju njuz direktora, već isključivo odgovornog urednika. U impresumu portala nema ni registracionog broja, ali ni podataka o regulatornom ili nadzornom telu, što sve zakon propisuje kao obavezno.

Ipak, redakcija Kurira je odlučila da se žali Savetu za štampu kao samoregulatornom telu, u čijoj je nadležnosti poštovanje etičkih pravila novinarske profesije. Žalbe Savetu smo podneli jer N1 sebe smatra isključivim nosiocem prava na moralnu procenu novinara, dok istovremeno radi ono za šta optužuje medije koji mu nisu po volji.

Portal N1 je, najpre, prošlog četvrtka, prenoseći saopštenje svog vlasnika, kompanije Junajted grupa, optužio Kurir da „hajkom protiv te kompanije opravdava loše rezultate Telekoma“. Pomenuto saopštenje je reakcija Junajted medije na tekst koji je tog dana objavljen u Kuriru, a u kojem smo istražili pozadinu izveštavanja N1 upravo o Telekomu, koje bismo i mi mogli nazvati „hajkom“.

Objavljujući saopštenje svog vlasnika, Junajted grupe, a ne prenoseći navode iz našeg teksta, N1 je, po našem mišljenju, prekršio pravila novinarske profesije, što je i predmet naše žalbe Savetu za štampu.

U tom saopštenju N1 prenosi i delove odgovora koji su nam uputili, a koje smo mi u pomenutom tekstu izostavili, jer ne predstavljaju suštinu kojom se odgovara na naša pitanja, već reklamu Junajted grupe.

Neprofesionalno

Da je to tako, potvrđuje i novo saopštenje Junajted grupe, objavljeno u subotu u medijima koji su u njenom vlasništvu, u kojem se Kurir optužuje za navodni pokušaj ucene. Pod naslovom „Da bi objavili uspehe UG, iz Kurira pokušali da ucenjuju“ izvlače jednu rečenicu iz odgovora našeg urednika, koji im je upućen na njihov zahtev da objavimo njihove odgovore u celini, i na osnovu toga tvrde da smo pokušali da ih ucenimo, dok ne objavljuju ceo odgovor, iz koga se jasno može zaključiti da nije u pitanju nikakva ucena, već informacija da Kurir i dalje zadržava pravo da njihove propagandne navode istraži, što i jeste svrha novinarskog posla.

Kurir je zato i odlučio da podnese žalbe Savetu za štampu, jer Junajted medija i N1 nas optužuju da smo neprofesionalni, dok upravo oni ne prenose bitne delove naših navoda koji bi čitaocima dali drugačiju sliku od one koju predsatvljaju Junajted grupa i N1.

foto: Printscreen

Nastavili negativnu kampanju

Sugestivna pitanja o Telekomu

l U negativnoj kampanji protiv Telekoma televizija N1 se redovno konsultuje sa članicom Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavetom Vasilić, koja je i njihov redovni gost. Ona je i prekjuče govorila za jutarnji program ove televizije, gde joj je voditeljka postavljala više nego sugestivna pitanja o poslovanju Telekoma. Vasilićeva je, podsetimo, sačinila izveštaj o radu ovog preduzeća, ali ga Savet nije usvojio. To je, međutim, nije sprečilo da pomenuti izveštaj, iako nije usvojen, uporno predstavlja u javnosti, ponajpre u medijima koji posluju u okviru Junajted grupe, koja je na tržištu direktan konkurent Telekomu.

Redakcija Kurira

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...