Najnovije vesti

ŽUTI METEO ALARM NA SNAZI U OVIM DELOVIMA SRBIJE: Evo gde se očekuju PAKLENE TEMPERATURE, a gde pljuskovi s grmljavinom
Foto: Profimedia

Vreme može biti potencijalno opasno

ŽUTI METEO ALARM NA SNAZI U OVIM DELOVIMA SRBIJE: Evo gde se očekuju PAKLENE TEMPERATURE, a gde pljuskovi s grmljavinom

Društvo

Žuti meteoalarm i upozorenje na vreme koje može biti opasno danas je na snazi u južnim i istočnim predelima Srbije.

Istočna, jugoistočna, južna Srbija, kao i Kosovo i Metohija, danas će biti pod uticajem jakih UV zraka i visokih temperatura.

- Vreme može biti potencijalno opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - navodi se na sajtu RHMZ.

foto: Printscreen RHMZ

Inače, na jugu se istovremeno očekuje više oblačnosti, ponegde i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, a tokom dana u brdsko-planinskim predelima.

Kako bi se izbegla kolapsna stanja, koja se javljaju u slučaju iznenadnog pada pritiska sa mogućim krajnjim gubitkom svesti i simptomima kao što su zujanje u ušima, malaksalost, obamrlost, slabost u mišićima, glavobolja, važno je ispoštovati niz jednostavnih, ali prekopotrebnih procedura.

Stariji moraju da kontrolišu svoj pritisak, da lekove za pritisak na ovim temepraturama, u dogovoru sa izabranim lekarom, koriguju i da obrate pažnju na uzimanje diuretika koji potpomažu gubljenju tečnosti i sledstvenim padom pritiska.

Što se tiče dece, mala deca do godinu dana, nemaju razvijen centar za termoregulaciju pa je kod njih moguće češće to pregrevanje - a ne umeju da kažu.

Stariju decu treba podsećati da vrlo često piju vodu i ne izlaze po visokoj temperaturi.

Preporuka i za jedne i za druge starosne kategorije je da ne izlaze u najtoplijem delu dana, da se deca igraju ujutru i posle podne, a stariji da svoje obaveze do 10 sati završe.

Ako moramo da izađemo, neophodna je kapa sa propusnim delom za vazduh, lakša hrana, limunada, ohlađen čaj, ali najbolja je voda.

(Kurir.rs/Telegraf)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...