OVO JE NAJBRUTALNIJI MASAKR NAD SRBIMA TOKOM OLUJE: Upali u školu u Dvoru na Uni i STRELJALI 8 SRBA U KOLICIMA (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube Tebra 90

ZLOČINI U HRVATSKOJ

OVO JE NAJBRUTALNIJI MASAKR NAD SRBIMA TOKOM OLUJE: Upali u školu u Dvoru na Uni i STRELJALI 8 SRBA U KOLICIMA (VIDEO)

Društvo -

Devet nemoćnih lica u kolicima, od kojih su neka bila psihijatrijski bolesnici, hladnokrvno je pobijeno 8. avgusta 1995. godine u zgradi osnovne škole u Dvoru na Uni, a troje je odvedeno u nepoznatom pravcu.

Osmoro njih bilo je srpske, a jedna žrtva hrvatske nacionalnosti.

Prvog dana Oluje je zbog bombardovanja Petrinje evakuisano stotinak štićenika penzionerskog doma iz tog mesta i pacijenata s psihijatrijskog odeljenja petrinjske bolnice. Oni su prebačeni osnovnu školu u Dvoru na Uni, oko koje su bili pripadnici UN iz Danske.

Do 7. avgusta većina je napustila taj objekat, ali su najnemoćniji ostali u školi. Sutradan su vojnici ušli u školu i pobili nemoćne civile.

Iako se na ovo zaboravilo, zločin je u žižu međunarodne i regionalne javnosti vratio vojnik danskog bataljona UN Jan Velendorf, progovorivši 2011. godine za list BT iz Kopenhagena šta se dogodilo u Dvoru 8. avgusta 1995. godine.

Potom su se oglasili i ostali vojnici i oficiri koji su i u dokumentarnom filmu "Masakr u Dvoru" potvrdili da su sa svojih položaja, odnosno iz baze UN pored škole, mogli jasno da vide šta se dešava, ali je njihov komandant tvrdio da nije imao mandat da interveniše i spreči masakr.

Hrvatski mediji i zvaničnici su pokušali medijskom kampanjom i izjavama u javnosti da sklone krivicu sa sebe.

Zlikovci su pokazali takvu drskost da su za monstruozni zločin hteli da optuže pripadnike Armije BiH, pa čak i Srbe, ali je ubrzo stigla gomila dokaza koja je otkrila hrvatske jedinice koje su izvršile zločin.

Reporter RTS Vladimir Banić došao je do podatka koji ukazuje da su tog dana na tom mestu bili hrvatske armije i to neposredno pored škole i baze UN.

U službenoj belešci danskog Unprofora piše:

"Pored glavne kapije leži ranjeni hrvatski vojnik. Doziva pomoć. Hrvatski bolničar koji je pristigao prilazi nama. Mi pokušavamo da mu dobacimo zavoje i morfijum. On ih uzima i odlazi."

I video-snimak (autor je danski vojnik), načinjen 50 metara od škole, u kojoj se dva sata kasnije dogodio masakr, odgovara citiranoj službenoj vojnoj belešci. Na snimku se vidi kako jedan vojnik prilazi bazi UN, uzima nešto od danskih vojnika i vraća se do rampe, gde leži ranjeni hrvatski vojnik kome pomažu još dva lica u uniformama. Na istom snimku, pri kraju, vide se i drugi pripadnici HV.

Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac izjavio je ranije za RTS da je pripadnicima hrvatske vojske koji su se na dan masakra zatekli u Dvoru na Uni komandovao oficir HV Matija Ciprić, koji je to u izjavi za Večernji list negirao.

Ipak, u hrvatskom časopisu Zrin, koji opisuje hrvatske pobede za vreme "Oluje", za osvajanje Dvora na Uni tog 8. avgusta veliča se jedinica Munje kao i Ciprić. Opisuju se prepodnevni sati 8. avgusta.

"Zahvaljujući prisebnosti zapovjednika Ciprića i njegovu odličnu poznavanju terena izbjegnuti su veliki gubici i sa samo jednim ranjenim bojovnikom zauzeti su položaji u selu Zamlača (naselje u Dvoru), dok oko osam sati nije stigla glavnina naših napadnih kolona i izvršen kontraudar."

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track