HOĆE KUĆI: Građevinci iz Indije protestovali u Kraljevu traže da im isplate zaostale plate i avionske karte!
Foto: J.S.

HOĆE KUĆI: Građevinci iz Indije protestovali u Kraljevu traže da im isplate zaostale plate i avionske karte!

Srbija -

Tridesetak građevinskih radnika iz Indije, angažovanih u preduzeću „Nikolić doo“ iz Kraljeva, protestovalo je u utorak u ovom gradu zahtevajući da im se isplati nekoliko zaostalih zarada, u proseku od 1.500 do 2.500 evra, kao i da im se omogući povratak kući.

Po rečima Bubalana Danapala, građevinskog inženjera iz Indije, ugovorom je bilo predviđeno da se radnicima, uz osnovnu mesečnu platu od 440 evra, obezbedi i hrana, prevoz, kao i zdravstveno osiguranje, ali da je on u nekoliko navrata bio prekršen, čime su, kako tvrdi, postali žrtve eksploatacije.

- Zahtevamo isplatu zaostalih zarada i avionske karte za povratak u Indiju. U međuvremenu obratili smo se i sudskim vlastima, ali do danas nismo dobili njihov odgovor. Gladni smo i bez novca, ne možemo da se vratimo kući, kaže Danapal.

Nina Nikolić, vlasnica preduzeća „Nikolić doo“ iz Kraljeva, demantuje navode radnika o radnoj eksploataciji i dodaje da su radnicima ugovori o radu istekli još u martu, da od tada ne rade, ali da i dalje u Kraljevu žive o trošku ove kompanije.

- Samo za njihovu ishranu, za tri obroka dnevno, prošlog meseca izdvojeno je više od 440.000 dinara. Da ne pominjem troškove lečenja i obaveznog osiguranja. Zbog epidemiološke situacije, letovi za Indiju ne funkcionišu već duže vreme. Čim to bude moguće, poslaćemo ih nazad o našem trošku, kao što smo i do sada radili, a svaki član njihovih ugovora biće u potpunosti ispoštovan, ističe Nina Nikolić.

Kurir / J.S.

Foto: J.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track