Najnovije vesti

VEĆINA ĐAKA HOĆE DA IDE U ŠKOLU! Ministar Šarčević: Angažovaćemo kadrove s biroa, imamo i oko 3.000 volontera
Foto: EPA/Bo Amstrup

ODLUČILI

VEĆINA ĐAKA HOĆE DA IDE U ŠKOLU! Ministar Šarčević: Angažovaćemo kadrove s biroa, imamo i oko 3.000 volontera

Društvo


Tek dva odsto anketiranih roditelja opredelilo se da njihova deca prate nastavu od kuće. Ministarstvo razmatra dva modela za učenike sa zdravstvenim tegobama - da im obezbedi vizire umesto maski ili da im omogući nastavu na daljinu

Ankete roditelja pokazale su da veliki broj dece želi da nastavu od 1. septembra prati u školi, ocenio je juče ministar prosvete Mladen Šarčević prilikom posete Osnovnoj školi "Simeon Aranicki" u Staroj Pazovi i poručio da će učenicima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske biti omogućeno da koriste vizire i da se trenutno razrađuju dva moguća modela, da ta deca krenu da prate nastavu na daljinu ili da im se obezbedi dovoljno vizira.

Nedostajaće učitelji

- Smanjuje se procenat onih koji će pratiti nastavu na daljinu. Na početku anketiranja (od prošle nedelje) bilo je ispod pet odsto (oko 4,5 odsto), a sada je u nekim sredinama dva do tri odsto - podvukao je Šarčević. Ministar je istakao da škole imaju rok do 27. avgusta da dostave ministarstvu koji model nastave će se primenjivati u njihovoj školi i da kao najveći izazov u predstojećoj školskoj godini vidi organizovanje produženog boravka za decu. - U nekim školama će nedostajati učitelji, ali nastojimo da se angažuju kadrovi sa biroa, a imamo i oko 3.000 volontera sa učiteljskih fakulteta - naveo je Šarčević.

Direktorka OŠ "Simeon Aranicki" Slađana Bursać istakla je da se u toj školi 99 odsto učenika opredelilo za nastavu u školi, koja će biti organizovana u četiri smene, te da će od 2. do 4. razreda četvoro učenika nastavu pratiti onlajn, a od 5. do 8. razreda dva učenika koja imaju zdravstvenih tegoba.

Spremni za početak

- To govori da roditelji i učenici imaju poverenja u školu. Pripreme za 1. septembar su u toku - rekla je ona, istakavši da su spremne i sobe za izolaciju ukoliko se pojavi dete ili zaposleni sa povišenom temperaturom. - Učiteljski fakultet nam je javio da postoji mogućnost volontiranja studenata završnih godina - navela je Bursać.

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović istakao je da će i ove, kao i prethodne godine, svi prvaci na teritoriji opštine Stara Pazova dobiti besplatne udžbenike i kompletan školski pribor od lokalne samouprave. K. Vasković

Unija sindikata prosvetnih radnika

Prosvetari traže odlaganje početka školske godine

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije saglasio se juče da od prosvetnih vlasti treba zahtevati odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje. Kao razloge za odlaganje početka školske godine navode to što "lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole spreme za prijem učenika i nastavnika, kao i da sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa".

- Škole još nisu dobile redukovane nastavne planove i programe, nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika, a nema ni dovoljno izvršilaca za predložene modele nastave - navedeno je u saopštenju, uz napomenu da je "u Srbiji skoro nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski sistem".

Foto/Source:EPA/Bo Amstrup/Kristina Vasković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...