ĐACI BEZ KNJIGA: Osnovci još nisu dobili besplatne udžbenike od države
Foto: Zorana Jevtić

A GRADIVO TEČE...

ĐACI BEZ KNJIGA: Osnovci još nisu dobili besplatne udžbenike od države

Društvo -

Mnogi učenici koji ostvaruju ovo pravo nemaju iz čega da uče, pa su neki
roditelji prinuđeni i da kupuju knjige kako deca ne bi mnogo zaostajala

Besplatni udžbenici za osnovce koji na to imaju pravo u nekim školama još nisu stigli, pa učenici nemaju iz čega da uče i rade, a neki roditelji su čak i kupili knjige kako im deca ne bi zaostajala u gradivu za ostatkom razreda. Međutim, dosta je onih koji to ne mogu da priušte i đaci nemaju iz čega da rade ni na časovima, niti domaći.

Kad se plaća, stiže

Pravo na besplatne udžbenike o trošku države imaju svi učenici iz porodica koje primaju novčanu socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici koji to ne čine po individualnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i treće i svako naredno dete u porodici.

- Oni uveliko prelaze gradivo na časovima iako su prvaci, a moje dete se okreće levo i desno bez knjiga. Iovako je mnogo propustio, a tek mogu misliti koliko bi da čekam knjige od države, na koje ima pravo jer nam je treće dete. Zato sam juče kupila knjige i dala 8.000 za njih - kaže za Kurir Lidija iz Beograda.

Ona je posebno ogorčena što su ostali roditelji mogli preko škole da naruče i plate komplet udžbenika i tu nije bilo nikakvih problema.

- Nije mi jasno kako su knjige stigle deci koja su platila, a učenici koji imaju pravo na besplatne komplete moraju da čekaju. Odavno se znalo ko i koliko dece ima pravo na te udžbenike i sad ih nikako nema. Po školi se priča da ih neće ni biti do oktobra. Uostalom, i da je tako, treba neko da nam kaže, takva je situacija, stižu tad i tad, pa makar to bio i januar. Imamo pravo da znamo - navodi Lidija.

foto: Zorana Jevtić

U Ministarstvu prosvete kažu za Kurir da 15 odsto osnovaca ima pravo na besplatne udžbenike.

- Na rokove, koje je ministarstvo predvidelo za realizaciju projekta „Nabavka nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove o trošku Bbudžeta Srbije“, znatno su uticali složena epidemiološka situacija i vanredno stanje, usled kojih je bila i obustava neposrednog obrazovno-vaspitnog rada u školama - navode u ministarstvu.

Do polovine meseca

Tim planom javnih nabavki bilo je, dodaju, predviđeno da prva nabavka bude u aprilu, a druga u junu.

- Prva nabavka obuhvatila bi besplatne udžbenike za 2, 4, 5, 6. i 8. razred, a druga za 1, 3. i 7. zbog odobravanja udžbenika za 3. i 7. razred, kao i ukupnog broja upisanih prvaka koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike. Prema planovima ministarstva, učenici bi s prvom nabavkom udžbenike dobili 28. juna, prilikom preuzimanja knjižice/svedočanstva, a oni drugom od 24. do 31. avgusta. Celokupna situacija oko vanrednog stanja poremetila je mnoge planirane procese, među kojima i prikupljanje informacija od samih ustanova, a nakon toga i odlaganje upisa prvaka. Podaci su potom proveravani kako bi se osiguralo da svi učenici koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, to pravo i ostvare - navode u ministarstvu i dodaju da je i novi Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. jula, uneo neke novine u proceduru, pa su i zato pomereni rokovi za nekoliko dana.

U ministarstvu veruju da će svi besplatni udžbenici biti isporučeni školama „do polovine septembra, odnosno u najkraćem mogućem roku“.

KO IMA PRAVO NA BESPLATNE UDŽBENIKE

  • učenici iz porodica koje primaju novčanu socijalnu pomoć
  • đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom koji osnovno obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu
  • učenici koji obrazovanje ne stiču po individualnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem - uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format treće i svako naredno dete u porodici

NA KNJIGE IZ OVIH PREDMETA UČENICI IMAJU PRAVO

Mlađi razredi

  • matematika
  • srpski ili maternji jezik
  • svet oko nas
  • priroda i društvo
  • strani jezik kao obavezni predmet

Stariji razredi

  • matematika
  • srpski jezik i književnost / maternji jezik
  • prvi strani jezik
  • geografija
  • istorija
  • hemija
  • fizika
  • biologija

KRAGUJEVAC

Zaraženo petoro učenika

Od početka školske godine korona je potvrđena kod petoro učenika iz četiri škole u Kragujevcu. Na kovid 19 su pozitivna dva učenika OŠ „Vuk Karadžić“, i po jedan osnovac iz škola „Natalija Nana Nedeljković“ i „Moma Stanojlović“. Infekcija je potvrđena i kod jednog učenika četvrtog razreda Prve kragujevačke gimnazije, prenosi Beta. Svi ovi učenici i članovi njihovih porodica su izolovani.

Kurir.rs/ J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track