RAMPA ZA SRBE, AGENCIJE PRED TOTALNIM SLOMOM! Ako Grčka ne otvori granice 15. septembra narod gubi 100 MILIONA evra!
Foto: Shutterstock

Alarmantno

RAMPA ZA SRBE, AGENCIJE PRED TOTALNIM SLOMOM! Ako Grčka ne otvori granice 15. septembra narod gubi 100 MILIONA evra!

Društvo -

Grčka vlada vrlo verovatno neće otvoriti granice za građane Srbije, iako naša zemlja ima kudikamo bolju epidemiološku situaciju od, recimo, Rumunije i Bugarske, gde bukti korona, a čiji turisti odavno idu na grčko more

Grčka najverovatnije ostaje zatvorena za srpske turiste i posle 15. septembra, navodi Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, što praktično znači da Srbi neće videti grčkog mora ove godine.

Paradoks je da Srbija ima mnogo bolju epidemiološku situaciju od, recimo, Rumunije i Bugarske, čiji državljani mogu u Grčku.

U Srbiji su juče registrovana 72 nova slučaja, dok je u Rumuniji 1.311, a u Bugarskoj 4.336! Ali ni to nije dovoljno da srpski građani, konačno, odu na željeno letovanje u Grčkoj.

foto: Profimedia, Marina Lopičić

Seničić je za Kurir istakao da ga ne bi iznenadilo da grčka granica i dalje bude zatvorena za građane Srbije, ali i da bi ipak trebalo sačekati zvaničnu odluku Atine.

- Sve ukazuje na to da ni posle 15. septembra nećemo moći u Grčku, bez obzira na epidemiološke okolnosti koje su i do sada relativno dobre u Srbiji. Turistima zemalja EU omogućeno je da dolaze u Grčku, a među njima su i Rumunija i Bugarska, zemlje koje imaju lošiju epidemiološku situaciju od Srbije. Politika je, očigledno, dominantna - rekao je Seničić.

Šef diplomatije Ivica Dačić kazao je za Kurir da nikakvih zvaničnih dokumenata nema iz Atine.

- Grčka radi na svoju štetu. Nemamo zasad nikakve zvanične najave otvaranja granice - naglasio je Dačić.

Čak i da zvanična Atina otvori granice 15. septembra za naše građane, Seničić kaže da ne treba očekivati da to bude bez PCR testiranja.

- Šteta za agencije u ovom trenutku može da se meri desetinama miliona evra, a tokom cele sezone stotinama miliona evra, koliko je para naših građana zarobljeno u aranžmanima samo za Grčku. Najvažnije je da zaštitimo novac koji su naši građani uplatili preko turističkih agencija za putovanja u Grčku, a koje ove godine nisu mogli da realizuju - naveo je Seničić.

foto: Shutterstock

On je dodao da taj novac možemo da iskoristimo tokom sledeće godine ili da izvršimo povraćaj tek početkom 2022:

- Moglo bi da se desi da grčki partneri ne rade s našim agencijama sledeće godine, bez obzira na to što su novac primili i da mogu da se odluče za saradnju s partnerima iz drugih zemalja, a da nama novac vrate tek 2022.

Upitna i službena putovanja

Da bar turistički radnici uđu

Seničić je istakao da se traži mogućnost da službena putovanja budu odobrena u narednom periodu:

- Sad je trenutak da se do kraja sezone razgovara i da se ovi problemi rešavaju na licu mesta. Do sada nismo imali uspeha, nastavićemo s tim već početkom nedelje, pritiskom na grčku ambasadu, da nađemo model pod kojim građani Srbije koji se bave turizmom mogu da uđu u Grčku. Verujem da će se naći model u narednih desetak dana da kolege uđu u Grčku i razgovorom rešavaju probleme.

Miloš Jovović, "Travellend"

Grci bi zakucali ekser u sanduk svojih agencija

Direktor turističke agencije "Travelland" Miloš Jovović kazao je za Kurir da, ukoliko granice s Grčkom budu i dalje zatvorene, to će se loše odraziti na poslovanje turističkih agencija u Srbiji.

- Hoteli su otvoreni, čekaju naše turiste, to smo mi platili. Moji partneri iz Grčke su me zvali i oni smatraju i sigurni su da će granica uskoro biti otvorena. Pored svega toga, mi imamo manje zaraženih u odnosu na celu Evropu i ne postoji razlog da se granice ne otvore - navodi Jovović.

foto: Privatna arhiva

On dodaje da nije stručan da procenjuje epidemiološku situaciju u Grčkoj, ali da grčki hotelijeri očekuju otvaranje rampe za turiste iz Srbije.

- Turizam je u ogromnom problemu, ovo bi bio ekser u sanduk mnogim agencijama i hotelijerima u Grčkoj, koji čekaju srpske turiste, nema nijedan razlog što se tiče kovida da se granice ne otvore - ocenjuje Jovović.

Srpski turisti, inače, mogu da izgube i do 100 miliona evra jer su mnogi unapred dali pare i uplatili aranžmane.

Besni zbog zatvorenih granica

Štrajk ispred ambasade

Iako su još u petak vlasnik jedne od najvećih srpskih turističkih agencija, njegovi zaposleni i klijenti najavili štrajk glađu i blokadu grčke ambasade u Beogradu, protest je odložen do zvanične odluke grčkih vlasti. Juče ujutru trebalo je da se pojave ispred diplomatskog predstavništva Grčke, ali nakon konsultacija s Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, dogovoreno je da se protest ipak pomeri do donošenja konačne odluke iz Atine.

Evo koliko ko ima zaraženih

Država/Zaraženi za poslednja 24 sata/Aktivni/Broj stanovnika

Srbija 72 469 8.730.219

Grčka 287 8.907 10.412.690

Rumunija 1.311 55.448 19.211.470

Bugarska 201 4.537 6.937.739

Foto/Source:Shutterstock/Kristina Vasković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track