GRCI I DALJE SKRNAVE SRPSKU SVETINJU: Oni u tangama i toplesu, a mi s vencima za srpske junake
Foto: Shutterstock

odluka gradonačelnice krfa

GRCI I DALJE SKRNAVE SRPSKU SVETINJU: Oni u tangama i toplesu, a mi s vencima za srpske junake

Društvo -

Krf odbija da ukine plažu na Vidu, gde je mauzolej naših vojnika

Sporne ležaljke i suncobrani na ostrvu Vido, gde je mauzolej sa kostima srpskih vojnika i pored koga je čuvena „plava grobnica“, gde leže naši ratnici, ostaće tu najmanje još pet godina, a možda i 11 godina, a turisti će se kupati jer vlasti grada Krfa nemaju pijeteta prema srpskim žrtvama.

- Iako se opština podelila i većina njih je bila za uklanjanje ležaljki, nažalost, gradonačelnica Krfa Spiridula Meropi Idreu odlučila je da ostanu. I tako se desilo da mi idemo s vencima ka mauzoleju, a oni se tu kupaju u toplesu i tangama. Sada pokušavamo da dignemo problem na savezni nivo, pošto s lokalnim vlastima nema dogovora - kaže za Kurir Željko Popović, predsednik Udruženja grčko-srpskog prijateljstva.

foto: Shutterstock

On navodi da grad Krf čini uslugu spornom restoranu, koji pripada hotelu „Ikos“ iz Dasije, a zatvoren je zbog korone.

- Prema ugovoru o iznajmljivanju, uzeli su prošle godine tu, kako kažu, plažu, mi je zovemo luka, na šest godina, a automatski imaju pravo da ga produže još šest. Grad Krf je obećao da će oni pred restoran postaviti slamnate suncobrane i drvene ležaljke, da su ih već naručili, da bi se sve to uklapalo u okolinu. A što su svi goli i što vređaju naše žrtve, nikom ništa.

Popović navodi i da na Vido, s druge strane ostrva, iza mauzoleja, oduvek dolaze meštani, ali da to Srbima ne smeta:

Oni žive preko puta Vida i nemaju gde da se kupaju, jer tu u gradu nema plaža. Ali to su uglavnom stariji ljudi, prikladno obučeni. Znaju šta je na Vidu i šta je nama Vido. A turisti dolaze brodom i pojma nemaju šta je tu, ponašaju se i oblače ko kako hoće.

Kurir.rs, J. S. S./ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track