USAVRŠAVANJEM PODOFICIRA JAČAMO STUBOVE VOJSKE SRBIJE: U srži svake spremnosti je čovek
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

USAVRŠAVANJEM PODOFICIRA JAČAMO STUBOVE VOJSKE SRBIJE: U srži svake spremnosti je čovek

Društvo -

Vojska Srbije jača svoje operativne sposobnosti sa svešću da je u srži svake spremnosti čovek, zbog čega veliku pažnju posvećuje kontinuiranom procesu obučavanja i različitim vrstama usavršavanja svih svojih pripadnika.

Kada su u pitanju podoficiri, omogućeno je da, osim školovanjem u srednjim vojnim školama, podoficiri postanu i profesionalni vojnici koji se u svojim jedinicama ističu po znanju i sposobonostima, a žele da dalje napreduju u službi. Svesna značaja podoficirskog kora i u korak sa savremenim armijama sveta, Vojska Srbije je 2010. godine u sastavu Komande za obuku formirala Centar za obuku i usavršavanje podoficira, koji je postao baza za proizvođenje kvalitetnog i obučenog kadra.

Ovaj centar, koji nosi naziv „Milunka Savić”, po višestruko odlikovanoj heroini i naredniku srpske vojske iz Velikog rata, nalazi se u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović” u Pančevu.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

U Centru za usavršavanje podoficira realizuju se: Liderski kurs, Osnovni kurs za podoficire, Viši kurs za podoficire, kao i karijerni, specijalistički i namenski kursevi, poput onih za instruktore obuke, rukovaoce novim naoružanjem i vojnom opremom. Prvi nivo karijernog usavršavanja vojnika na putu do podoficirskog čina je Liderski kurs.

Njega pohađaju najbolji profesionalni vojnici koji su se dokazali radom i zalaganjem na vojničkim dužnostima. Uspešnim završetkom tog kursa, koji traje osam nedelje, polaznici stiču uslov za upućivanje na Osnovni kurs za podoficire, nakon čega dobijaju mogućnost da postanu podoficiri Vojske Srbije. Tokom trajanja Liderskog kursa sa polaznicima se radi na unapređenju postojećih i sticanju novih opštevojnih i vojnostručnih znanja i veština, kako bi bili osposobljeni za izvršavanje zadataka zamenika komandira odeljenja i ovladali osnovama za dalje usavršavanje.

Prekretnicu u karijeri profesionalnog vojnika i novi početak profesionalne vojne karijere u smislu napredovanja u službi predstavlja Osnovni kurs za podoficire, koji obuhvata tri modula: zajednički, specijalistički i stažiranje, nakon čega sledi svečani završetak kursa. Ovaj kurs traje 26 sedmica, odnosno 130 radnih dana. Za sve polaznike kursa, bez obzira na rod ili službu, zajednički je prvi modul u trajanju od 10 nedelja, koji se realizuje u Centru za obuku i usavršavanje podoficira, nakon kojeg su polaznici osposobljeni za komandovanje odeljenjem i izvršavanje opštih taktičkih zadataka, kao i izvođenje osnovne individualne obuke i opštevojne obuke. Drugi, specijalistički modul traje 12 sedmica i pruža mogućnost sticanja veština i znanja neophodnih za komandovanje odeljenjem u izvršavanju zadataka roda ili službe i izvođenje specijalističke obuke roda ili službe.

Ova faza usavršavanja realizuje se u centrima za specijalističku obuku širom Srbije i jedinicama Vojske Srbije. Treći modul traje tri nedelje, tokom kojih polaznici kursa stažiraju na početnim dužnostima roda ili službe u jedinicama Vojske Srbije. Osnovni kurs za podoficire sastoji se iz različitih oblasti, u okviru kojih su predmeti poput liderstva, poznavanja opšte-vojnih propisa, morala vojske, metodike izvođenja obuke, strojeve obuke, vojne topografije, taktičke obuke, vatrene i fizičke obuke. Po završetku kursa polaznike očekuje jednonedeljna priprema za vojnu svečanost, na kojoj će svi oni koji su uspešno završili kurs biti promovisani u prvi podoficirski čin – vodnika, a zatim raspoređeni na odgovarajuće dužnosti u jedinicama Vojske Srbije.

Za sve koji žele da se usavršavaju dalje tokom podofirske karijere, tu su i Viši kurs za podoficire, karijerni kursevi (Kurs za prve podoficire, Kurs za glavne podoficire, Komandno-štabni kurs), specijalistički i namenski kursevi (kursevi za instruktore obuke, kursevi za sertifikatore obuke, didaktičko-metodički kursevi, kursevi za rukovaoce novim naoružanjem i vojnom opremom). Tokom čitave karijere podoficiri Vojske Srbije usvajanju, razvijanju i promovišu vrednosti poput vojničkog duha, hrabrosti, integriteta, inicijative, discipline i samodiscipline, posvećenosti, stručnosti, autoriteta, odgovornosti za izvršavanje zadataka, timskog rada i odanost jedinici, vojsci i državi, te se za njih s pravom može reći da predstavljaju jedan od stubova naše vojske.

Kurir.rs/Ministarstvo odbrane Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track