GENIJALNI IZUM SRPSKIH NAUČNIKA: Napravili rukavicu za slepe koja prepoznaje emocije
Foto: Privatna Arhiva

velika pomoć za slepe i slabovide

GENIJALNI IZUM SRPSKIH NAUČNIKA: Napravili rukavicu za slepe koja prepoznaje emocije

Društvo -

Tim mladih naučnika iz startapa "Anora", koji je deo zajednice Naučno-tehnološkog parka Beograda, već nekoliko godina razvija pametnu rukavicu za slabovide i slepe osobe. Iako deluje kao naučna fantastika, ova genijalna rukavica imaće senzore koji će registrovati prepreke u okolini, moći će da prepoznaje novčanice, pa čak i da tumači emocije na osnovu trenutnog izraza lica što će u velikoj meri olakšati život slepim i slabovidim osobama.

foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Informacija o ovom genijalnom izumu objavljena je na zvaničnoj internet prezentaciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića (www.predsednik.rs) u kategoriji "Najbolje iz Srbije", gde građani od danas mogu pročitati tekstove o uspešnim projektima, inovativnim idejama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, hrabrošću i požrtvovanošću zaslužili da budu predstavljeni.

Primarna namena uređaja koji je nazvan "Anora", kako se navodi, jeste da pomogne slepima i slabovidima da se u realnom svetu lakše snalaze i dobijaju neophodne informacije.

Nikola Krstić, koji je na čelu startapa "Anora" objašnjava da su na spoljašnjoj strani rukavice smešteni senzori koji registruju prepreke u okolini. "Anora" će vibrirati jače ili slabije u zavisnosti od toga koliko ste blizu prepreke.

- Ako je osoba pred ulazom u prostoriju, a vrata su zatvorena, vibracije će biti jače što je rukavica bliže prepreci. Ali ako su vrata otvorena, onda na tom otvoru prestaju vibracije - objašnjava Krstić.

foto: Privatna Arhiva

Na ovaj način rukavica pomaže slepim osobama pri kretanju, ali se podrazumeva da ona funkcioniše zajedno s ,"belim štapom" koji prepoznaje neravnine i prepreke na tlu.

Međutim, pored ovoga, značajna funkcija rukavice je ta što će moći da prepoznaje novčanice.

- Da bi rukavica obavljala ovu funkciju, sadašnjem prototipu je potrebna veza s mobilnim telefonom. Novac se prepoznaje tako što kamera na rukavici snimi novčanicu i na osnovu nekoliko kodova saopšti preko zvučnika o kojoj se novčanici radi - objašnjava Krstić i dodaje da rukavica može da prepoznaje i osnovne boje.

"Anora" može i da detektuje svetlost na isti način na koji registruje i prepreke u prostoru, a postoji i opcija da se pritiskom na dugme pošalje lokacija onome kome želimo da je pošaljemo. Takođe, rukavica ima i mogućnost da pritiskom na dugme izgovori precizan datum i vreme.

- Ono što je od velike važnosti za slepe i slabovide jeste i opcija da rukavica, pomoću određenih tehnologija na osnovu trenutnog izraza lica tumači emocije i procenjuje njihov intenzitet - objašnjavaju u "Anori".

NAŠ BREND

RUKAVICA SE PRAVI U SRBIJI

Kompanija "Anora" dobitnik je granta Fonda za inovacionu delatnost u okviru Programa ranog razvoja. Ovi mladi naučnici rukavicu razvijaju u Srbiji. Planirano je da je distribuiraju u našoj zemlji, a nameravaju da izađu i na inostrano tržište.

ČINJENICE Šta sve radi rukavica

- Registruje prepreke u okolini i vibrira jače ili slabije u zavisnosti od blizine prepreke

- Moći će da prepoznaje novčanice

- Prepoznaje i osnovne boje

- Detektuje svetlost na isti način na koji registruje i prepreke u prostoru

- Može poslati i tačnu lokaciju drugom licu

- Pritiskom na dugme izgovori precizan datum i vreme

- Na osnovu trenutnog izraza lica tumači emocije i procenjuje njihov intenzitet

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track