DRSKA PREVARA: Liče na APR, pa mame da im se uplati 4.500 dinara za upis firme
Foto: Shutterstock

lažno sepredstavljaju

DRSKA PREVARA: Liče na APR, pa mame da im se uplati 4.500 dinara za upis firme

Društvo -

Veliki broj privrednika i preduzetnika u Srbiji dobio je prethodnih dana uplatnicu uz poruku da će, ukoliko ne uplate traženi iznos do 12. oktobra, naknada iznositi čak 15.000 dinara

Veliki broj privrednika i preduzetnika u Srbiji dobio je prethodnih dana uplatnicu uz poruku da upis u privredni registar košta 4.500 dinara i da će, ukoliko to ne urade najkasnije do 12. oktobra, ta naknada biti čak 15.000 dinara. Mnogi privrednici su, kako saznajemo, traženi iznos uplatili misleći da je dopis poslala državna Agencija za privredne registre (APR). Međutim, reč je o klasičnoj prevari, čiji je cilj da dovede u zabludu što više ljudi da, bez provere, uplate novac privatnoj firmi.

„Upis u Privredni registar vrši se u skladu sa Opštim uslovima koji se nalaze na internet stranici registra. Na osnovu Opštih uslova naknada za upis iznosi 4.500 dinara, koju možete da uplatite putem uplatnice u prilogu. Ukoliko uplatu ne izvršite najkasnije do 12. oktobra 2020. godine, naknada za upis iznosiće 15.000 dinara“, stoji u dopisu.

- U zaglavlju dopisa je pisalo „privredni-registar.rs“, „Digitalna platforma d.o.o.“, a predmet dopisa je „Upis u Privredni registar“. U prvom trenutku sam pomislio da se radi o dokumentu APR, koji i obavlja upis u privredni registar. Ali sam ubrzo shvatio da je reč o privatnoj firmi - priča za Kurir Miloš M. iz Beograda, vlasnik jedne firmi.

foto: Kurir

Inače, kompanija „Digitalna platforma“ osnovana je 14. februara 2020. sa sedištem na Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beogradu. Delatnost joj je „istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja“, a K. G., direktor i vlasnik firme, koja ima kapital od 1.000 dinara, ima hrvatski pasoš.

Advokat Ivan Ninić kaže za Kurir da je ovo klasično krivično delo prevare i lažnog predstavljanja za koje sledi zatvor i do 10 godina.

- Ovakvo postupanje ima elemente krivičnog dela prevara iz člana 208 krivičnog zakona i za samu radnju je zaprećena kazna zatvorom od šest meseci do pet godina. Ukoliko se ispostavi da je na ovaj način pribavljena imovinska korist veća od milion i po dinara, zaprećena je kazna od dve do 10 godina zatvora - kaže Ninić i dodaje da su slični primeri bili i ranije i da je najverovatnije u dobr o razrađena šema sa istim igračima.

Od firme „Digitalna platforma“ juče nismo uspeli da dobijemo komentar.

APR upozorio Nije zvaničan registar, nemate nikakvu obavezu

APR je juče na zvaničnom sajtu istakao da im se ovim povodom obratio veliki broj privrednih subjekata, te upozorila svoje korisnike da su dovedeni u zabludu i da ova ponuda ne potiče iz APR: - Isti ne predstavlja zvanični registar APR. U pitanju je ponuda koja ima isključivo komercijalnu svrhu oglašavanja za račun privrednog društva „Digitalna platforma d.o.o.“ Beograd - Novi Beograd.

Podudarnosti Slično i lane

Prevara slična ovoj organizovana je i prošle godine, s tim što je naknada za upis u registar iznosila 4.000 dinara, a ukoliko se ne plati u roku od osam dana, čak 16.000 dinara. Sajt koji je tada naveden bio je privredniregistar.rs, firme „Agencija registar usluga d.o.o.“, zanimljivo, vrlo je sličan sajtu privredni-registar.rs, koji je stajao u dopisu ovog puta. „Agencija registar usluga d.o.o.“, iako je imala drugog vlasnika, takođe registrovana na Bulevaru Mihajla Pupina, ali na drugom broju, dva ulaza pre. Osnovana je 2019, neposredno pre dopisa koji su usledili, a, kako se može videti na sajtu APR, trenutno je u likvidaciji.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track