PROFESOR PETAR KOČOVIĆ PROGNOZIRA: Novi pik korone očekuje nas 1. novembra
Foto: Printscreen

izneo svoju procenu

PROFESOR PETAR KOČOVIĆ PROGNOZIRA: Novi pik korone očekuje nas 1. novembra

Društvo -

Srbija na 100.000 stanovnika ima samo 14 zaraženih, jedina na prostoru bivše SFRJ i okolnih zemalja, ali se ipak očekuje porast broja obolelih

Srbija je među najboljima u Evropi prema korona statistici, jer ima 14 zaraženih na 100.000 stanovnika, kako je naveo krizni štab, a profesor Petar Kočović sačinio je i grafikon koji pokazuje koliko smo dobri. On prognozira da nas, kako kaže, novi pik koronavirusa očekuje oko 1. novembra, a da se sada nalazimo u trećem talasu, jer smo iz drugog izašli 13. septembra.

foto: Zorana Jevtić, Printskrin

- Predstojeće slave, početak nastave na univerzitetima, prelazak kafića sa rada na otvorenom u zatvoreno mogli bi da dovedu do povećanja broja zaraženih. Pik ovog trećeg talasa trebalo bi da bude oko 1. novembra. A trend malo zaraženih mogli bismo da zadržimo do 10. oktobra - kaže za Kurir Kočović.

Kočović kaže da je treći talas u Srbiji počeo 14. septembra, ali da je rano za prognoze kada će se on završiti. Prema njegovim rečima, to nije slučaj sa zemljama u okruženju, poput Mađarske i Crne Gore, u kojima je situacija nepovoljna. Objašnjavajući značenje grafikona, Kočović ističe da brojke u kvadratima pokazuju koliko ima zaraženih u prethodnih 14 dana, u odnosu na 25. septembar, kada je radio poslednji izveštaj, a koje inače objavljuje na svakih pet dana.

- Okvir oko svakog polja označava da je neko u polju 15 zaraženih i ispod, u polju između 16 i 30 zaraženih ili je preko 31 zaraženog. Samo Srbija ima ispod 15 zaraženih, jedina na prostoru bivše SFRJ i okolnih zemalja. Crvena boja kvadratića znači da je ta zemlja u lošijoj epidemiološkoj situaciji nego u prethodnih pet dana, žuta znači da je ista kao u prethodnih pet dana, a zelena boja pokazuje da je situacija bolja nego u prethodnih pet dana - naveo je profesor i dodao:

- Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) našao je metodologiju koja objavljuje broj zaraženih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika kako bi se sve zemlje dovele u istu ravan s podacima, jer države imaju različit broj stanovnika - kaže Kočović, koji je tu metodologiju prilagodio i koji, podsetimo, koristi matematički model - Gausovu krivu kako bi predvideo kretanje pandemije koronavirusa u Srbiji i svetu.

K. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track