KRIZNI ŠTAB: 1 preminuli, 73 zaražena, žarišta su BG, Niš, Kraljevo, Trstenik i Vranje DR KON: Podaci nikad nisu bili prikrivani!
Foto: Prinstcreen / Kurir TV, Covid 19.rs

najnoviji korona presek

KRIZNI ŠTAB: 1 preminuli, 73 zaražena, žarišta su BG, Niš, Kraljevo, Trstenik i Vranje DR KON: Podaci nikad nisu bili prikrivani!

Društvo -

Korona ušla u 5 osnovnih i 5 srednjih škola, rekao dr Kon dodavši je registrovan i blagi porast ka trijažnim centrima što znači da je situacija ozbiljnija

BEOGRAD - Članovi kriznog štaba obraćaju se javnosti sa najnovijim korona presekom.

U poslednjih 24 časa u Srbiji 1 pacijent je preminuo a registrovana su 73 novozaražena, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodavši da su trenutna žarišta ovi gradovi: Beograd, Niš, Kraljevo, Trstenik i Vranje.

foto: Covid19.rs

Za poslednja 24 sata testirano je 6.661 osoba, na respiratorima su 23 pacijenta. Od početka epidemije ukupno je do sada preminula 751 osoba. Na bolničkom lečenju trenutno je 281 pacijent. U poslednja 24 sata na bolničko lečenje je primljeno 44 ljudi, a iz bolnica je otpušteno 41 osoba", rekao je Lončar. Ministar je naveo da postoje mesta gde se povećava broj zaraženih.

"To nam zadaje problem i želimo da to rešimo u startu. Apelujem na sve lokalne krizne štabove da istog momenta zasedaju i donose odgovarajuće mere", rekao je ministar. "Nije to alarmantno, ali je za upozorenje", zaključio je on.

- Ljudi, građani, maske, maske... - apelovao je ministar Lončar dodajući da nam je sada potrebno jedinstvo da izađemo iz ovoga, iz korone...

1 / 10 Foto: Prinstcreen / Kurir TV

Dr Predrag Kon je rekao da je korona ušla u 10 škola u Srbiji - 5 osnovnih i 5 srednjih i da je registrovan blagi porast ka trijažnim centrima što znači da je situacija ozbiljnija. On je dodao da je danas na kriznom štabu rečeno da je povećana budnost ali da se zasad još ne zna joće li biti primenjene i neke oštrije mere.

Dr Kon je odgovarajući na pitanje novinara rekao da se aktuelni podaci o preminulima dobijaju od Instituta Batut i da su u tom trenutku bili ispravni i naglasio da nikada i ni u jednom trenutku podaci nisu bili prikrivani!

- Nikada ništa nije prikrivano od podataka po pitanju virusa korona, sve što je objavljivano bilo je ono što je dostupno, izjavio je danas epidemiolog dr Predrag Kon. "Što se tiče podataka koji se ovde saopštavaju, oni se dobijaju iz Batuta i to su merodavni podaci. Nemam šta da dodam. Bitno je naglasiti da nikada nije ništa prikrivano od podataka, posebno zbog toga što se spekuliše u javnosti za potpuno odvojene načine praćenja", rekao je Kon na pres konferenciji.

foto: Prinstcreen / Kurir TV

U Trsteniku su u poslednjih 24 sata registrovana još dva slučaja, a Beograd i dalje prednjači i po broju zaraženih. U Kragujevcu je povećan broj pregleda za 50 odsto. Lončar je dodao da u Beogradu takođe raste broj i apelovao na budnost 24 časa.

Slučaj Trstenik: Brza reakcija ključ sprečavanja virusa

Dr Kon izjavio je danas da je ponovno uvođenje vanredne situacije u Trsteniku mera koja bi trebalo da se primenjuje u svakoj lokalnoj samoupravi čim se primeti skok broja zaraženih. Odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji Kriznog štaba, Kon je istakao da čim se pojavi više novih slučajeva zaraze važno brzo reagovati i odmah preduzeti mere. Kon objašnjava da je ključ u sprečavanju pojave mogućih žarišta i širenja virusa brza reakcija i pooštravanje mera. "Upravo ovim merama koje su uvedene u Trsteniku očekuje se da će se broj zaraženih smanjiti", rekao je Kon i dodao da je u poslednja 24 časa u Trsteniku otkriveno dva nova slučaja zaraze.

Kon ukazuje da je i dalje najveći broj zaraženih u Beogradu. Na pitanje da li je Trstenik "alarm" za ostale lokalne samouprave, Kon je rekao da je "alarm" ozbiljna reč, s obzirom da nije isto kao kada imate dva nova slučaja ili 20, ali da jeste jedna vrsta "buđenja". Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je da je na lokalnim samoupravama da reaguju u "nultom momentu" i ukazao da kada je u Kragujevcu primećeno 50 odsto više broja pregleda u kovid ambulantama, da su istog dana pooštrene mere koje su dale rezultate. "Danas u Kragujevcu imamo poboljšanju situaciju", rekao je Lončar.

Povećana budnost i pripravnost

U Beogradu je zabeležen blagi porast broja zaraženih korona virusom, ali je situacija i dalje stabilna u glavnom gradu, tako da je za sada povećana budnost i pripravnost, kaže epidemiolog dr Predrag Kon.

"Vrlo je ozbiljno razmišljanje uvek, kada i kojom prilikom primeniti oštrije mere", rekao je Kon upitan da li će biti još nekih oštrijih mera, osim povećanih inspekcijskih kontrola. On je ukazao da se mora pratiti i vrlo blagi porast hospitalizacija i javljanja u trijažne centre što je, kaže, značajan signal, jer ukazuje na to da se pojavljuju i teži slučajevi.

Dr Srđa Janković je pojasnio da je moguće nepodudaranje jer jedno su dnevni aktuelni podaci a u međuvremenu se ispostavi da je još neko preminuo od korone za kog se u prvi mah mislilo to nije bio uzrok.

foto: Prinstcreen / Kurir TV

- Zato se i rade revizije, to je suština - rekao je dr Kon i dodao da nema nesaglasja između aktuelnih podataka i statistike mortaliteta koja se radi tek posle čitava tri meseca kada dođe kompletna dokumentacija statistike mortaliteta.

1 / 7 Foto: Prinstcreen / Kurir TV

Ministar Lončar je rekao da su u Srbiji bile razne epidemije, da dosad nisu rađene revizije ali da će sada revizija biti rađena.

- Ja sam juče potpisao svoju ostavku ali nisam znao na kojoj adresi je doktor Šolak - rekao je Lončar objasnivši da se našalio i dodavši da su ovakva pitanja o navodno triput većem broju umrlih od korone nego što ih jeste zloupotreba ove konferencije jer "onaj koji im smeta jeste Aleksandar Vučić a ne brojke".

U socijalnim ustanovama zaraženo 36 korisnika i 11 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod 36 korisnika i 11 zaposlenih, prenosi ministarstvo rada.

Užice: Troje na intezivnoj, veći broj pacijenata u Krčagovu

U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je desetoro pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid-19, od kojih je troje na intezivnoj nezi, saopštila je jutros PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević. U poslednja 24 sata primljen je jedan pacijent. Vasiljević je navela i da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 26 pacijenata, što je sedmoro pacijenata više u odnosu na juče.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja