DOKTORKA DARIJA: Sportske manifestacije i dalje bez publike, nema žarišta niti infekcije u privredi
Foto: Kurir Printscreen

visok rizik za prenošenje kovida

DOKTORKA DARIJA: Sportske manifestacije i dalje bez publike, nema žarišta niti infekcije u privredi

Društvo -

Krizni štab diskutovao je danas i o sportskim manifestacijama i odlučeno je da i dalje budu održavane bez publike, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je tako odgovorila na pitanje na konferenciji za medije da li će biti publike na predstojećem derbiju Partizana i Crvene Zvezde 18. oktobra.

Kaže da je uzet u vidu rizik za prenošenje korone i da je odlučeno da se spotske manifestacije odrzavaju bez publike.

"U momentu i kada smo imali dozvolu za prisustvu publike bile su propisan striktne mere, međutim nisu se poštovale. To pokazuje i iskustvo iz drugih zemalja."

Kisić Tepavčević navodi da bi okupljanje na sportskim manifestacijama bilo visok rizik za prenošenje kovida.

Zamenica Instituta "Batut" istakla je danas da nema nijednog žarišta koje je vezano za određenu lokaciju i nema dokazanog širenja infekcije u privrednim objektima. Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare u Vladu Srbije rekla da je više od polovine od ukupnog broja obolelih u Beogradu, navodeći da je reč o apsolutnim brojevima i da je to logično, jer prestonica ima najviše stanovnika.

Ona je dodala da su infekciju uglavnom prenosili mladi na članove porodica i da su u pitanju sporadični slučajevi, tako da se ne može reći da postoji žarište koje može da se veže za određeni klaster ili lokaciju.

Na pitanje da objasni kako je moguće da u jednom danu u Srbiji ima ukupno 120 zaraženih, a da istog dana predsednica opštine Trstenik Milena Turk kaže da u toj opštini ima 117, Kisić Tepavčević navodi da je predsednica opštine navela kumulativni broj za određeni vremenski period, a ne za taj dan.

"Očigledno se radilo o lapsusu", rekla je Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track