NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ

NEPRAVDA! Posle 40 godina POŠTENOG RADA ne može u penziju! Našli da mu fali NEKOLIKO SATI staža! PRETI ŠTRAJKOM glađu (KURIR TV)

Društvo -

Marko Skenderović iz Subotice našao se u nesvakidašnjoj situaciji kada mu je, nakon 40 godina rada u fabrici "Bratstvo" ili današnjoj "Tatra vagonki" rečeno da zbog manjka radnih sati, ne može da ide u penziju.

Prema njegovim rečima, on bi u penziju trebalo da stupi 13. oktobra, na dan kada je i zaposlen, ali zbog navodnih nedostatka radnih sati, do dugo očekivane penzije čekaće još mesec dana.

Iako nakon šest decenija života i 40 godina radnog staža nijedan dan, niti sat nije bio odsutan sa posla, Marko Skenderović, po dokumentaciji fonda PIO nije ispunio uslove za penziju. Kako objašnjava, rečeno mu je da mu fale radni sati iz 1983, 1984 i 2011. godine, za koje navodno poslodavac nije uplatio porez.

- Neka mi kažu kako to u ovoj državi i u ovoj ustanovi od oktobra do oktobra nije 40 godina staža, već od oktobra do novembra – sa pravom se pita Marko.

Skenderovića ljuti što nakon toliko godina poštenog rada prolazi kroz situacije koje nisu nimalo prijatne.

- Neka pokažu jedan papir koji pokazuje moj prekid radnog staža, da sam odjavljen u bilo kojem trenutku. Ja ću tad da radim još pet meseci ako treba, ali ću da im pokažem da nisu u pravu.

Kako navodi, njemu nije problem da radi još mesec dana, već je sve stvar principa.

O svom problemu Marko je obavestio i gradskog ombudsmana, kao i gradonačelnika i najavio da će, ukoliko se ne pronađe rešenje i ako ne bude mogao 14. oktobra da ode u zasluženu penziju, stupiti u štrajk glađu ispred subotičke filijale PIO fonda.

-Ako mi ne budu ispunjeni uslovi, ovde ću započeti štrajk glađu. I u “Bratstvu” sam štrajkovao 10 dana, a sad ću i ovde. Neću raditi nijedan dan duže od 14.oktobra.

U lokalnom PIO fondu, povodom ovoga se nisu oglašavali, tvrdeći da ne mogu da komentarišu činjenice koje se odnose na pojedinačne slučajeve, ali da svaki osiguranik ima zakonom predviđenu mogućnost da pre podnošenja zahteva za dobijanje penzije podnese i zahtev za kompletiranje podatka i tako reaguje ako postoje propusti o uplati doprinosa od strane poslodavca.

Kako će se Markov slučaj razrešiti, ostaje nam da vidimo.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track