DR DANICA TIODOROVIĆ ZA KURIR: Kako se neguje i čuva lice tokom epidemije
Foto: Ana Paunković

Maska

DR DANICA TIODOROVIĆ ZA KURIR: Kako se neguje i čuva lice tokom epidemije

Društvo -

Prof. dr Danica Tiodorović, dermatovenerolog, otkriva koje sve promene na koži izaziva nošenje maske i kako to sprečiti ili se izboriti ukoliko vam se dogodi

Nošenje maske je neophodno kako bismo pobedili kovid 19 i sačuvali mnoge živote. Ali vlažna i topla sredina koja se stvara ispod maske može da izazove brojne bubuljice, akne i druge probleme, a posebno onima koji već imaju neka kožna oboljenja.

Da bismo sprečili da nam maska uništava kožu, neophodna je pravilna higijena uz koju nikako ne ide preterano čišćenje lica, objašnjava za Kurir prof. dr Danica Tiodorović, dermatovenerolog Klinike za kožne i polne bolesti Kliničkog centra Niš.

Kao vrsni stručnjak za kožne bolesti, prof. Tiodorović je kod pacijenata, kao i kolega, već videla svakakve promene na koži usled nošenja maske. A da lice može da se sačuva i pored svakodnevnog nošenja maske, dokazuje i sama doktorka, koja je čak i dva puta bila u kovid bolnici, što znači sate i sate u skafanderu i pod punom „ratnom opremom“.

- Pandemija koronavirusa iznedrila je termin maskne, koji označava akne na licu izazvane maskom. Za sve koji ne žele maskne, pranje lica pre stavljanja maske je obavezno. Ali nikako vrućom vodom ili iritansima, poput etanola. Preterano čišćenje ne dolazi u obzir. Lice treba čistiti blagim sredstvima u kombinaciji sa nekomedogenim hidratantnim kremama - kaže Tiodorovićeva. Za osobe sa masnom kožom, sklonom aknama, savetuje nekomedogene lagane kreme radi podmazivanja kože i sprečavanja njene iritacije usled nošenja maske.

foto: Privatna Arhiva

- Puder i šminku ne bi trebalo koristiti. Nakon skidanja maske lice očistiti blagim, nikako agresivnim sredstvima, i naneti laganu hidratantnu kreme. Osobe s osetljivom kožom treba da koriste kreme posebno formulisane za taj tip kože, sa što manje sastojaka, bez parfema, boja i konzervansa - ističe. Nošenje maski, kaže, doprinosi nastajanju mehaničkih akni (akne mehanika) i sitnih bubuljica (folikulitis mehanika), a žarenje i svrab koji ih prate teraju ljude da se češu, što pogoršava akne, ali i smanjuje zaštitnu ulogu maske.

- Povećanje temperature ispod maske za samo jedan stepen povećava produkciju sebuma - loja koji luči koža - za čak 10 odsto. Još je nepoznanica koliko tačno maska podiže temperaturu, ali je sigurno da to više čini N95, takozvana epidemiološka maska, nego hirurška. Visoka temperatura izaziva i pogoršava akne jer pojačava sekreciju sebuma. A nije isto ni da li neko nosi masku 15 minuta, sat vremena ili čak osam sati. Takođe, kad osoba govori, temperatura pod maskom još raste - objašnjava prof. Tiodorović.

Ne treba zanemariti, ističe, ni povećanje vlažnosti, jer su maske preko nosa i usta, pa to može poremetiti i bakterijsku mikrofloru. Na sve to, rade i bakterije iz nosa i usta.

- Nošenje maske može pogoršati i postojeće kožne bolesti, poput seboroičnog dermatitisa, čestog kod mlađih muškaraca. U predelima između nosa i usta koža im je crvena, peruta se, stvara žućkastu skramu, što ih često frustrira. A kad takav muškarac stavi masku, problem se tek pogoršava - kaže doktorka. Maske mogu pogoršati i atopijski dermatitis, što je vrsta alergije.

- Tim osobama je koža celog tela osetljiva, a posebno lica. Maska pogoršava i rozaceu, koja je češća kod žena, i to u vidu crvenila i bubuljica s gnojnicama. Tu je i perioralni dermatitis ili bubuljice pored otvora na licu, uglavnom usta, nosa i očiju. To je u vidu bubuljica koje su ponekad izazov za lečenje i bez loših efekata koje im stvara maska - kaže ona i naglašava da se pacijenti koji već imaju dermatološka oboljenja moraju javiti dermatologu zbog terapije. Ljudi, navodi, dobijaju i kontaktni dermatitis jer se poliuretani koriste u proizvodnji sunđer-trake koja je unutar maske. A maska N95 sadrži i formaldehide, koji, takođe, mogu biti alergeni.

- I mimo toga što izgleda da maska može svašta da napravi na licu, ne treba zaboraviti da korona može svašta da učini organizmu. I zato svi treba da nosimo masku. A uz malo truda, koža lica će biti zdrava i lepa i pod maskom - zaključuje prof. Tiodorović.

I OVO JE VAŽNO

Preparati za usne i ruke

Za usne treba koristiti preparate na bazi glicerina, pantenola i mineralnog ulja. Izbegavati ponovljeno nanošenje dezinficijenasa na ruke, koristiti sapune i sindete, kao i kreme bogatije formulacije koje sadrže ureu, ceramid i pantenol. Osobe s ekcemom negu treba na vreme da preduzmu, dok još nema manifestacija u vidu suvoće, ragada i rana - kaže prof. Tiodorović.

LEKARI I SESTRE Rane i fleke

Kod zdravstvenih radnika tu su i rane i otoci, ali i zapaljenja kože. Njima usled dugotrajnog nošenja maske i pritiska po licu ostaju linije, ranice, pa čak i fleke, koje se sređuju preparatima na bazi glikolne kiseline.

MASKA IZAZIVA I POGORŠAVA

  • mehaničke akne
  • sitne bubuljice
  • seboroični dermatitis
  • atopijski dermatitis
  • perioralni dermatitis
  • kontaktni dermatitis

Kurir.rs, Jelena S. Spasić/ Foto: Ana Paunković, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track