UNUCIMA PRVOG SRPSKOG RENDGENOLOGA VRAĆENA DEDOVINA: Markovićima vraćeno 400 kvadrata na Slaviji, evo u kojoj tačno ulici
Foto: Marina Lopičić

rešenjem Agencije za restituciju

UNUCIMA PRVOG SRPSKOG RENDGENOLOGA VRAĆENA DEDOVINA: Markovićima vraćeno 400 kvadrata na Slaviji, evo u kojoj tačno ulici

Društvo -

Zahtev za vraćanje imovine su podneli zakonski naslednici doktora Aleksandra Markovića preko punomoćnika

BEOGRAD - Unucima doktora Aleksandra Markovića, prvog srpskog rendgenologa, rešenjem Agencije za restituciju vraćeno je 400 metara kvadratnih građevinskog zemljišta na Slaviji.

Zakonskim naslednicima, koji žive u Južnoj Africi i Australiji, vraćeno je građevinsko zemljište u Ulici prote Mateje broj 3, gde se nekada nalazila kuća. "Ovo je jedno svojevrsno ispravljanje istorijske nepravde", kaže za Tanjug savetnica u Agenciji za restituciju Ivana Milošević.

Doktor Aleksandar Marković je kao vojni kapetan rukovodio odeljenjem vojne bolnice, bio je predstavnik kulturne, naučne i vojne elite tog vremena, a Milošević navodi da su on i njegova porodica doživeli tragičnu sudbinu.

"Njegova supruga, koja je bila Jevrejka, stradala je u logoru Staro sajmište", rekla je Milošević i navela da je doktor Aleksandar Marković 1941. zarobljen i bio u zarobljeništvu u Italiji.

U poznim godinama 1944. uspeo je, kaže Milošević, da pobegne iz logora i da se pridruži saveznicima i kao pripadnik Crvenog krsta i drugih međunarodnih zdravstvenih organizacija pruža pomoć ranjenicima i vojsci u Drugom svetskom ratu.

Navela je i da je doktor Aleksandar Marković bio učesnik balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, organizator medicinske pomoći na Krfu.

"Bio je veliki aktivista, član Crvenog krsta gde je sa saveznicima pomagao ranjenicima u Drugom svetskom ratu", rekla je Milošević.

Zahtev za vraćanje imovine su podneli zakonski naslednici doktora Aleksandra Markovića preko punomoćnika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track