Najnovije vesti

DR MILAN JOVANOVIĆ, NAČELNIK CENTRA HITNE POMOĆI VMA UPOZORAVA: Maske nosite stalno, ne skidajte ih ni kada ste sa prijateljima!
Foto: Ana Paunković

oprez

DR MILAN JOVANOVIĆ, NAČELNIK CENTRA HITNE POMOĆI VMA UPOZORAVA: Maske nosite stalno, ne skidajte ih ni kada ste sa prijateljima!

Društvo

Potpukovnik docent hirurg dr Milan Jovanović načelnik centra hitne pomoći Vojnomedicinske akademije naveo je da se njima za pomoć obratio veći broj pacijenata sa respiratornim infekcijama na šta je možda uticala vremenska promena ali da svakako treba biti obazriv pre svega zbog korona virusa jer sve je više onih koji imaju slične simptome.

foto: ANA PAUNKOVIĆ

- U prvom trenutku ukoliko imate kijavicu ili ste malaksali možete da probate sa čajem i uzimanjem vitamina C. Međutim bitno je znati, da svaka temperatura koja je praćena dodatno kašljem zahteva da se obratite lekaru. Ono što smo primetili u poslednje vreme je da se povećao broj pacijenata koji se javlja za pomoć a da ima slične simptome koje ima i korona. Iz tog razloga treba biti oprezan i svakom takvom pacijentu treba pristupiti sa dužnim poštovanjem i pažnjom - objasnio je dr Jovanović.

foto: Ana Paunković

Načelnik Hitne pomoći je naglasio da je neophodno da nosimo masku u svakoj situaciji a pogotovo ako smo okruženi prijateljima zbog njih ali i zbog sebe.

- U našoj kulturi je nekako sramota da sa maskom na licu razgovaramo sa nekim koga znamo, a koga nismo videli duže vreme. Smatram da je tu ključ svega, mi moramo upravo u tim odnosima da nosimo masku. Bez obzira na sve nemojte se pozdravljati, jer verujte da ako za dva dana čujete da je taj prijatelj dobio temperaturu neće vam biti svejedno. Inkubacija traje 14 dana a vi treba da čekate i da razmišljate da li će te dobiti temperaturu ili ne, odnosno da li ste dobili koronu ii niste. Zato budite jaki i nemojte skidati masku - poručio je potpukovnik doc Milan Jovanović u razgovoru za RTS.

foto: ANA PAUNKOVIĆ

On je podsetio da je režim rada VMA u skladu sa epidemiološkom situacijom  dosta promenjen i da je u ovoj ustanovi za prethodnih sedam meseci pregledano 53000 pacijenata.

- Ranije smo dežurali samo sredom, u avgustu i septembru svaki dan, a od početka oktobra dežuramo svakog drugog neparnog dana - rekao je načelnik hitne pomoći VMA i dodao sa njima ali drugim danima dežuraju Urgentni centar i KBC Zvezdara.

(Kurir.rs/J.R./ foto Ana Paunković) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...