Najnovije vesti

ARENA OD SUTRA OTVORENA ZA KOVID PACIJENTE: Prošireni kapaciteti, ukupan broj ležajeva 510
Foto: Printscreen RTS

Na bolničkom lečenju u Srbiji su 372 pacijenta

ARENA OD SUTRA OTVORENA ZA KOVID PACIJENTE: Prošireni kapaciteti, ukupan broj ležajeva 510

Društvo

Zbog rasta broja obolelih u našoj zemlji, od ponedeljka Beogradska arena će biti spremna za prijem obolelih od kovida 19.

Doktor Vlado Batnožić rekao je da su kapaciteti Arene prošireni sa novih 150 kreveta, tako da je ukupan broj ležajeva 510. U jednoj smeni biće 30 lekara i 30 medicinskih sestara.

U toku je čišćenje i dezinfekcija Arene - postavljeni su kreveti, kao i sva neophodna dijagnostika. Radiće lekari i sestre iz 15 zdravstvenih ustanova u tri smene.

"Radili smo i sa laboratorijom, rade se medicinske analize, rendgen, slika se može poslati u zelenu zonu, a tu je i ostala terapija za pacijente", kaže dr Batnožić.

Od ponedeljka se popunjava prvo deo gde su novi kreveti, pa se silazi u salu gde je 360 mesta.

Instaliran je sitem za dovod kisonika, uvedeno je 216 kiseoničkih mesta za terapiju koja ide svakodnevno za pacijente, a mogu se postaviti i respiratori.

"U jednoj smeni imamo 30 lekara i 30 sestara, sutra će 60 medicinskih radika biti ovde", istakao je doktor.

Prema njegovim rečima, kroz Arenu je u proteklom periodu bilo 434 pacijenta, 386 je izlečeno, a 58 njih je poslato u druge zdravstvene ustanove, to su bili pacijenti do 50 godina - više od 80 odsto. Radi se o radno sposobnim ljudima.

"Ovde se radilo sa jednostranom i obostranom upalom pluća, koje je teško obolenje i mora da se kontinuirano prati stanje po protokolu", objašnjava Batnožić, govoreći o kliničkoj slici pacijenata u prethodnom periodu.

Ističe da je zahtevan lekarski posao.

"Teško smo pogođeni sa tom situacijom, u našim lekarskim sobama nema kreveta, samo radni stolovi, na četiri sata lekari i sestre u skafanderima ulaze - a tu su i lekari kooridinatori za konsultacije", kaže doktor Batnožić.

Na bolničkom lečenju u Srbiji su 372 pacijenta, a podaci se menjaju iz dana u dan.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja