POČELE DA SE PUNE PRIVREMENE KOVID BOLNICE: Doktorka Darija otkrila šta je NOĆNA MORA zdravstvenog sistema
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dugo smo odolevali naletu virusa

POČELE DA SE PUNE PRIVREMENE KOVID BOLNICE: Doktorka Darija otkrila šta je NOĆNA MORA zdravstvenog sistema

Društvo -

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da se u bolnicama širom Srbije trenutno nalazi oko 730 pacijenata obolelih od kovida-19 i dodala da su počele da se pune i privremene bolnice.

Kisić Tepavčević je navela da su najefikasnije mere, dok se ne pojavi vakcina protiv virusa korona, nošenje maski i održavanje rastojanja.

Svetska populacija, kako kaže, sada je otpornija na virus u odnosu na početak godine, ali naglašava da je i dalje veliki broj novozaraženih i da se još dovoljno ne zna koliko dugo imunitet na virus može da traje.

Upitana da li će u Srbiji biti uvedene radikalnije mere, kakve viđamo svuda u svetu, Kisić Tepavčević je rekla da kad bi se svi pridržavali propisanih mera ne bi bilo potrebe za uvođenjem rigoroznijih mera.

- Lično nisam pristalica kaznene politike. Ne mogu da preciziram da li će i kad biti pooštrene mere. Ne možemo dozvoliti da se virus širi - navela je Kisić Tepavčević za TV Prva.

Pojašnjava da su evropske i svetske zemlje, gde su pooštrene mere, došle do tačke kad je zdravstveni sistem prepun i kad više nemaju izbora.

- Dugo smo odolevali naletu virusa. Čak i sada smo jedna od zemalja koja ima najniži rizik. Međutim, vidimo i kod nas taj trend porasta - istakla je Kisić.

Podseća da je strategija u Srbiji da privremene bolnice počnu da se popunjavaju kad kapaciteti zdravstvenog sistema budu popunjeni 60 do 70 odsto, što je slučaj u ovom momentu.

Svetski je trend, pa i u Srbiji, podseća Kisić Tepavčević, da se bolnički leče samo pacijenti sa srednje teškim i teškim upalama pluća.

Noćna mora svakog zdravstvenog sistema, kako je rekla, jeste da dođe u situaciju da ne može da zbrine sve obolele od kovid-19.

- Mi smo daleko od toga. Spremamo se za najgori scenario - zaključila je Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs/TV Prva/Foto:Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track